Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брюксел разреши на Aegean да закупи Olympic Air

09 Октомври 2013 / 18:10:32  GRReporter
874 прочитания

„Ако Olympic прекрати своята дейност, Aegean би станала единствената компания, извършваща полети в страната и би придобила пазарните дялове на Olympic. От това следва, че Olympic би престанала да е конкурент на Aegean. Така че покупката не нарушава конкуренцията, която така или иначе не е съществувала“.

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, Хоакин Алмуня заяви следното: «Ясно е, че поради продължаващата криза в Гърция и предвид особено затрудненото финансово положение, в което се намира Olympic, компанията така или иначе щеше да е принудена скоро да напусне пазара.  Ето защо одобрихме сделката, тъй като тя няма да има никакъв допълнителен отрицателен ефект върху конкуренцията».

В мотивите на Европейската комисия се подчертава, че «изследването на пазара показа, че в близко бъдеще не е вероятно навлизането на други авиокомпании. Това се дължи на различни причини: потенциалните конкуренти виждат по-печеливши възможности другаде, смятат цената за навлизане на пазара за много висока или остават извън гръцкия вътрешен пазар поради неблагоприятното положение, в което се намира днес гръцката икономика».

Освен това задълбоченото разследване на Комисията показа, че Olympic така или иначе е проблемна компания и скоро би прекратила своята дейност. След приватизацията й през 2009 Olympic никога не е била печеливша компания и е получавала значителна финансова подкрепа от единствения си акционер Marfin Investment Group («MIG»). Подробният анализ на бизнес перспективите на Olympic потвърди, че е почти невъзможно в близко бъдеще компанията да се превърне в печеливша, с какъвто и да било инвестиционен план. Поради тази причина Marfin Investment Group е решила да прекрати подкрепата, оказвана на Olympic, ако последната не бъде продадена на Aegean. В краткосрочен план това би означавало окончателно прекратяване на дейността на Olympic.

Освен това изследването на пазара потвърди, че освен Aegean няма друг благонадежден купувач, който да се интересува от придобиването на Olympic. Не е бил заявен и никакъв интерес към придобиване на активи на Olympic, включително  и на търговската марка. Следователно, според най-вероятния сценарий, ако планираната сделка не се осъществи, активите на Olympic биха останали извън пазара.

Така Европейската комисия е стигнала до извода, че евентуалните отрицателни последствия за конкуренцията от оттеглянето на Olympic като независим конкурент не се дължат на сделката. Следователно покупката е съвместима с вътрешния пазар и трябва да бъде одобрена.

Съобщението на Aegean за одобрението на сделката

Компанията Aegean излезе със съобщение за одобрението на покупката на Olympic Air, в което се казва: «Одобрението от страна на Европейския съюз за закупуването на Olympic Air създава условия за съществуването на един жизнеспособен, динамичен, гръцки авиопревозвач, конкурентоспособен в целия регион, способен да създава стабилна динамика на растежа, и с необходимите размери, за да може да допринесе съществено за развитието на туризма и гръцката икономика».

Според компанията, изкупуването на акциите на Olympic Air и поемането на управлението от Aegean се очаква да бъде завършено до 18 октомври 2013. Общата цена на сделката възлиза на 72 милиона евро, от които 20 милиона вече са платени. След окончателното завършване на сделката Olympic Air ще стане дъщерна компания на листваната на Фондовта борса Aegean и ще започне веднага обединяването на административните им служби.

Двете компании ще запазят името и търговската си марка, като ще имат и отделни полетни операции и флот.

Президентът на Aegean, Тодорос Василакис заяви, че «от днес се увеличават нашите отговорности пред страната и пасажерите. Разрастваме се и сме призовани да станем още по-добри, да подкрепим още повече провинцията и да осигурим качествен достъп и до най-малкия гръцки остров».

«Мащабните икономии ще ни позволят да предложим още по-ниски вътрешни пътни такси, особено към малките острови в страната. Същевременно ни се дава възможност да увеличим още повече своята дейност в чужбина, като развием мрежата от дестинации както от Атина, така и от провинцията, и по този начин ще допринесем още повече за развитието на гръцкия туризъм и икономика», добави Василакис.

 

 

Категории: Olympic Air Aegean сделка одобрение Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus