Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брюксел разпуска тройката за Гърция

05 Август 2014 / 12:08:47  GRReporter
773 прочитания

Брюксел планира разпускането на надзорната тройка за Гърция и заместването ѝ с оперативна група, която ще извършва шестмесечни проверки. В замяна страната трябва да поеме ангажимент за изпълнението на шестгодишна програма за реформи, по време на която постигането на целите ще бъде награждавано с мерки за облекчаване на дълга, предаде Ройтерс.

По-конкретно, според агенцията, позоваваща се на европейски висши чиновници в Брюксел, възможността за разпускане на тройката се обмисля, за да може гръцкото правителство да пристъпи към изпълнението на онзи план, който смята, че е най-подходящ за стимулиране на икономиката на страната.

Според ексклузивния репортаж на Ройтерс, обсъжданията се намират все още в начална фаза, и ще се задвижат с по-бързи темпове когато Гърция и партньорите ѝ от еврозоната начертаят новата посока на развитие на страната, която ще бъде приложена след изтичането на втората спасителна програма в края на 2014.

Разпускането на тройката, която някои оприличават на нацистката окупация в Гърция, най-вероятно ще бъде основната точка в новия план за Атина.

Както посочва информационната агенция, след излизането на Ирландия и Португалия от спасителната програма, надзорът на Европейския съюз и Международния валутен фонд останаха в сила единствено в Гърция и Кипър, и мнозина смятат, че Атина ще поиска още помощ.

Обръщането към една схема «реформи срещу облекчаване на дълга» и с по-слаб надзор би могло да успокои общественото недоволство и да укрепи позициите на коалиционното правителство срещу радикалната левица СИРИЗА, която в социологическите проучвания има преднина и е обещала да „скъса“ меморандумите.

Предсрочни парламентарни избори могат да бъдат проведени дори до началото на следващата година и едно евентуално правителство на СИРИЗА би предизвикало главоболие в еврозоната, отбелязва Ройтерс.

Планът

Чрез новия план стриктният надзор на тройката би могъл да се замени от специална оперативна група на Европейската комисия с две проверки годишно вместо тези, които сега се извършват на всеки три месеца, при положение, че Гърция няма да има нужда от нови средства.

От своя страна Атина ще трябва да се ангажира с изпълнението на една шестгодишна програма за реформи, където постиженията може да бъдат награждавани с мерки за облекчаване на дълга, като например неговото разсрочване вместо отпускането на нови заеми.

«Няма да има надзорна тройка», посочва висш служител, когото Ройтерс цитира, но без да посочва името му. Според него отговорността трябва да бъде на Гърция.

«До октомври гърците трябва да са постигнали съгласие за една програма, която трябва да бъде одобрена до декември, за да влезе в сила от началото на 2015», казва той. Също така, според друг висш чиновник, цитиран от Ройтерс, на разположение на Гърция ще бъде предоставена линия за превантивно финансиране, чието използване ще предполага поставянето на Гърция в режим на строг контрол.

Що се отнася до Международния валутен фонд, той ще продължи спасителната програма до 2016, запазвайки влиянието си в Гърция.

Може да възникнат проблеми

Ройтерс продължава с коментар, че разпускането на тройката ще отбележи края на един модел, остро критикуван и от Гърция, но и от Европейския парламент заради начина, по който наложи тежки икономически реформи.

Важен момент е, че новата програма ще се съсредоточи върху развитието и заетостта, вместо върху бюджетните съкращения, както беше досега. Освен това този план ще бъде изготвен от Атина, а не в Брюксел или някъде другаде.

Въпреки това от информационната агенция подчертават, че да за бъде действащ новият план ще трябва да бъдат преодолени различни препятствия.

Едно от тях би могла да бъде вероятността Гърция да се нуждае от нови средства в случай, че се увеличат разходите за стабилизиране на банките.

Тогава ще се наложи обикновен план за спасяване на страната, подчертава Ройтерс.

Междувременно един от висшите служители, цитирани от агенцията, е подчертал, че «Нито един парламент в Европа няма да се съгласи на допълнително финансиране».

 

 

 

Категории: надзорна тройка разпускане спасителен план реформи Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus