Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брюксел иска по-висок ДДС и акциз върху горивата и по-ниски държавни заплати

07 Януари 2010 / 18:01:11  Виктория Миндова
1813 прочитания

Представителите на Европейската комисия, които от вчера са в Атина предлагат да се увеличи Данък Добавена Стойност и акцизите върху горивата, както и да се намалят заплатите и добавките в държавния сектор, за да се възстанови балансът в гръцката икономика. Във втория ден от посещението на икономическите специалисти стана ясно, че реформите на правителството на ПАСОК са в правилна посока, но от Брюксел препоръчват допълнителни мерки за двойния проблем на Гърция – опасно високите държавен дефицит и външен дълг.

Отговорен служител от Министерството на финансите заяви пред журналисти: „Няма да опровергавам или потвърждавам никаква информация  за предложенията отправени от страна на нашите европейски колеги за промени в Програмата за стабилност и развитие или в Бюджет 2010.” Запознати с темата обаче твърдят, че европейските наблюдатели са крайно недоволни от неефективното съкращаване на разходите в държавната сфера, което се смята за една от най-важните мерки, за възстановяване икономическата стабилност на страната. До момента правителството се е ангажирало да повиши данъчните ставки в корпоративното данъчно облагане,  за да увеличи приходите в държавната хазна. Това обаче ще задуши отпитите на същото управление да  привличе нови капитали и инвестиции на вътрешния пазар и няма да доведе до така желаното „затопляне” на пазарния климат в страната.

В неофициален разговор с журналисти представители от Министерството на икономиката, развитието и търговския флот казаха, че препоръките на Брюксел са реформа на съществуващия Закон за публичните инвестиции. Това включва улесняване на условията за кандидатстване по програмите на Националната стратегическа рамка за развитие (ЕСПА), подпомагане на малките и средни предприятия, развиване и разширяване на  производителността на страната и увеличаване на конкурентоспособността на местния пазар спрямо международните пазарни условия. Като особено важно се отбелязва  нуждата от повишаване на производителността на страната и засилване на износа – главен показател за повишаване на конкурентоспособността на Гърция.  

Според други източници от Министерството на финансите амбицията на министър-председателя Георгиос Папандреу е в тригодишен план гръцката икономика да достигне пълно оздравяване и възход. В момента гръцките финансови специалисти предвиждат положителен икономически растеж в началото на 2011 година, а реално намаляване на външния дълг в края на 2012 година. Целта на посещението на европейските експерти в Атина е да се уверят, че гръцкото управление ще направи всичко възможно, за да избегне пълен икономически колапс.

Резултатите от тридневните разговори между гръцките и европейските специалисти ще бъде оповестено в официален доклад, от който ще стане ясно до колко гръцкото управление е готово да изпълни очакванията на европейските си колеги за сериозни и отговорни промени в икономическата политика на страната.

 

Снимка: вестник "Катимерини"

Категории: ИкономикаПазариЕвропейски съюз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus