Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бойко и фермерите - много екшън, слаб резултат

23 Януари 2010 / 08:01:15  GRReporter
799 прочитания

Решени да останат по пътищата въпреки лошото време и ниските температури изглеждат гръцките фермери, чийто синдикат този уикенд се събира, за да реши бъдещето на селските протести. От парламентарната трибуна министър-председателят Георгиос Папандреу ги прикани да се разотидат по домовете си, тъй като няма нито едно свободно евро в държавния бюджет, което да може да се даде като субсидия на когото и да било. Първите реакции на протестиращите обаче са негативни.
    Животновъдите обявиха, че от понеделник, 25 януари и те се включват в протестите на земеделците. Те ще подсилят блокадите на фермерите и ще организират сами още три блокади - край Солун, Козани и Еласона. Каква е ситуацията по останалите блокади? Селяните, които са окупирали пътния възел при Никия обявиха, че в понеделник ще пристигнат с автобуси в Атина и ще демонстрират пред зала Запио, където Георгиос Папандреу ги покани на преговори.
    Граничният пункт Промахон-Кулата отвори за три часа, след ефектно посещение на българския премиер Бойко Борисов, който се срещна на граничната бразда с представители на сереските фермери. Борисов пристигна с военен хеликоптер, разговаря със селските стопани и ги убеди да отворят пункта, но ... само за три часа. За разлика от българските медии, които триумфално възхвалиха победата на Борисов над фермерите, гръцките медии го оценяват като “много екшън, слаб резултат”. Те съобщават, че преди срещата си с фермерите Борисов е говорил по телефона с Папандреу, който му дал съгласието си за разговорите. Въпреки това гръцкото правителство не крие недоволството си от спонтанните инициативи на българския премиер.
    Селяните от областта Еврос блокират от днес, събота за неопределено време граничния пункт с България при Ормениеон, а граничният пункт с Турция при Кипи засега работи нормално. Фермерите от Ламия пропускат на интервали движението, за да избегнат инциденти поради лошото време и обилния снеговалеж. Магистралата Атина Ламия е прекъсната на две места, където движението става по второстепенни пътища. Фермерите от Гревена засега решиха да останат с тракторите по улиците, но да не ги блокират.

Категории: Бойко Борисов фермерски протести ПромахонОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus