Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бойко Борисов - нашият претенциозен съсед

30 Януари 2010 / 18:01:24  GRReporter
1087 прочитания

С появяването си на българо-гръцката граница и със срещата си със стачкуващите фермери на граничната бразда българският премиер Бойко Борисов впечатли Гърция и особено нейните медии. “Ако до този момент не сте го познавали или не сте го забелязвали, вече образът му се е запечатал в съзнанието ви. С атлетическа шапка на глава, за да се предпази от студа, с вид и тяло на бодигард и със стил и и маниери на чест посетител на кафенетата, който винаги е готов да се намеси и да разтърве двама сбиващи се”. Така неделният вестник Free Sunday обрисува българския министър-председател в специален портрет, разположен на цяла страница.
    Авторът Димитрис Сотиропулос говори за комуникативния чар на опитна телевизионна звезда, особено когато говори с народа и определя десноцентристкия премиер на България като “почетен гост” на гръцките медии през седмицата. Според него Борисов е предизвикал смесени чувства сред гръцкото общество и нарича срещата му с разбунтувалите се фермери “наказателен удар” на един европейски лидер срещу правителството на съседната му страна.
    “Във всеки случай за самия Бойко Борисов тази среща не е нищо необичайно. Неговата политическа култура и начинът, по който управлява България от 2009 насам и преди това общината в София показват един политик, силно изкушен от популизма и с голяма слабост към медийното упражняване на властта”, казва журналистът. Димитрис Сотиропулос припомня, че Борисов е работил като пожарникар през годините на комунизма и за известно време е бил треньор на националния отбор по карате, а след падането на желязната завеса основава своя частна охранителна компания. Бил е бодигард както на бившия комунистически диктатор Тодр Живков, така и на бившия цар Симеон Втори, който с назначението на Борисов на поста главен секретар на Министерството на вътрешните работи му отваря пътя към политиката.
    “Сегашната фаза от кариерата на Борисов не е безоблачна”, отбелязва Free Sunday поради причината, че партията ми няма пълно мнозинство в парламента и е рпинудена да си сътрудничи с останалите десни партии в него. Според автора на портрета това е и една от причините, довела до появяването му на българо-гръцката граница и разговора му с разбунтувалите се гръцки фермери. Той нарича Бойко Борисов “виден европеец”, който е решен да свърже името си с влизането на България в еврозоната. Изданието цитира оценката на Международния валутен фонд за положителното развитие на българската икономика в последните 6 месеци, но подчертава, че страната ни е много зависима от външните инвестиции в момент, когато последствията от световната финансова криза вече се усещат в реалната икономика.
    Димитрис Сотиропулос цитира критиците на Борисов, които го обвиняват в повърхностност и риторичност и че всъщност той не е способен да се справи с най-големите проблеми на България, които са корупцията и “мощната българска мафия”.

 

Снимка - actualno.com

Категории: Бойко Борисов портрет Политика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus