Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бойци на Ислямска държава намерили убежище в Атина

22 Септември 2014 / 13:09:43  GRReporter
4172 прочитания

Преди започването на гражданската война в Сирия Азедин Ал Фурати е певец, пеещ по празненства в провинциални градове в страната си. Там е известен с псевдонима al Sousou, по едноименната му песен.

След започването на конфликта мъжът на възраст 40-45 години събира въоръжена ислямистка група, наречена Jund Al Islam и застава на страната на Jabhat al Nusra, сателитна организация на Ислямска държава (ΙSIS). Jund al Islam е отговорна за кървави атаки и убийства на сирийци от кюрдски произход в град Ras al Ayn, на границата с Турция.

През пролетта на 2014 след атаки срещу склад за зърно, групата е разбита от кюрдски бунтовници, Ал Фурати е принуден да напусне Сирия и намира убежище отначало в Турция и след това в Гърция. Според разследване на вестник Kатимерини той успява да влезе в страната през източно Егейско море с помощта на трафикант, и между нелегалните имигранти е известен с псевдонима Ахмад палестинеца. Въпреки че самоличността на Азедин Ал Фурати не е регистрирана в архивите на полицията, служители на Министерството на обществения ред отбелязват, че гръцките разузнавателни служби в сътрудничество със САЩ и Великобритания обменят информация за движението на лица, заподозрени в тероризъм. Източник на Катимерини казва, че в Кос, Родос, Хиос, Самос, Митилини и на други места длъжностни лица от Националното разузнаване извършват систематични проверки на чужденци по списък на заподозрени лица, които са били предоставени от ЦРУ.

По свидетелства на сирийски бежанци, които живеят в Атина, Ал Фурати се появява за първи път там през април 2014 в парк близо до трамвайната спирка Косомули в Неос Космос. Живее със сирийски бежанци в апартамент близо до самоорганизираната сунитска джамия. „Търсеше начин да отиде в Холандия”, казва за Катимерини 44-годишен сириец. „Търсеше информации за трафиканти, които биха могли да му помогнат. Беше опитал да промени лицето си, но беше разпознат от сирийски бежанец, загубил семейството си след атака на Jund al Islam”

След разпознаването, сънародниците на Ал Фурати решават да го поставят под наблюдение докато информират гръцките власти. Както признава обаче източникът на Катимерини, Ал Фурати успява да изчезне. „Избяга през Македония. Открихме следите му в Сърбия и получихме информация, че е арестуван в Австрия, където е затворен и до днес”. Австрийската полиция потвърждава за Катимерини  за задържането на Ал Фурати в център за емигранти в Трайскирхен, където според информациите са избухнали конфликти, когато имигрантите са разпознали Ал Фурати.

„Поехме задължение да го преместим, и започнахме наше разследване. Беше разпознат на видео на джихадисти, но няма международна заповед за задържането му. Под наблюдение е, а през следващите месеци ще бъде разгледано искането му за убежище”, каза за Катимерини представителят на австрийската полиция Баумшлагер.

Представители на Министерството на обществения ред и на антитерористичната служба отричат в Атина да има ислямистки ядра. Същевременно заместник-директорът на Европол Will van Gemert каза за Катимерини, че 3000 европейски бойци са заминали за местата на бойните действия след началото на сирийската криза, а стотици като Ал Фурати, са дошли в Европа с „обезпокояващ боен опит”. Задействана е специална програма за обмяна на информация между страните членки на ЕС под названието Focal Point Travellers за хора, пътуващи към и от военните райони.

Втората история, която разкрива Катимерини, е за 23-годишния Шамал Ахмад Тофик от Ирак, който възприема радикалния ислям в Атина. Тя поражда въпроси относно осведомеността на гръцката полиция.  

Приятели от детството му в град Саид Садк в Ирак, с които се е свързал вестникът, обясняват, че Шамал е дошъл в Гърция през 2009 и остава до 2012, когато се връща в Ирак. Според негов приятел днешният боец на ISIS е работил като бръснар в родния си град, има 4 братя от втория брак на баща си, пиел е алкохол и е имал сексуални контакти, пренебрегвайки каноните на исляма. През 2009 е преминал в Турция, след това плаща 3000 евро на трафиканти и идва в Атина. Намира работа без да има разрешение за пребиваване. През този период се е обаждал на приятелите си и е казвал, че в Гърция се чувства свободен.

След това е загубил работата си и е спял по улиците. Според негови приятели, докато е бездомен, Шамал се запознава с пакистанци в Атина. „Много вечери остава в джамията, започва да учи Корана. Поведението му се преобърна на 180 градуса”, казват те. От архивите на полицията става ясно, че Шамал е арестуван през май 2011 от полицаи в Ахайя и му е наложена 5-годишна забрана за влизане в страната. През 2012 се връща в Ирак в рамките на програмата за доброволно завръщане. Не случайно Американските имиграционни власти са поискали от Дирекцията за чужденците на гръцката полиция и от Международната организация за имигрантите проверка на включените в програмите за доброволно завръщане в страни, включени във военните зони.

Със завръщането си в Ирак Шамал работи около три месеца, след това се жени за племенница на лидер на екстремистката ислямистка организация Ansar al Islam. „През този период Шамал ми се обаждаше, искаше да участвам в джихад, казваше, че ислямът е единствената религия в света” казва за Катимерини негов приятел. Миналото лято отива с жена си и детето си в Сирия и се влива в редиците на Ислямска държава.

Категории: Ислямаска държава радикален ислям джихадисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus