Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Борсови агенти и бизнесмени придвижвали „черните пари” на Сименс към политиците

11 Юни 2010 / 10:06:11  GRReporter
1797 прочитания

В ръцете на Комисията, която проучва скандала за „черните каси” на Сименс, вече е списъкът с имената на всички, които са получили рушвети от немската фирма. След като приключи с проучването на офисите на Сименс, Службата за преследване на икономически престъпления прибави към доклада си и пълния списък с имената - най-вече на журналисти и политици, които в най-скоро време ще бъдат публикувани.

Рушветите за политици не са пращани от гръцката централа на Сименс, а от централните офиси в Германия, твърди Дионисис Дендринос, който е бивш директор на техническите служби на немската фирма. Той даде показания пред парламентарната комисия и заяви, че Михалис Христофоракос никога не е давал повод да се счита, че е замесен в подкупване на политици.

Пред комисията даде показания за трети път и Катерина Цакалу – личната секретарка на Михалис Христофоракос, която опроверга адвоката си Алексис Куяс заради погрешното цитиране пред медиите, че според нея при Михалис Христофоракос са идвали политици от всички политически партии. В същото време бившият министър Христос Верелис отрече да е имал контакти с Михалис Христофоракос, както и да е получавал подаръци от Сименс, освен един телефон, който заяви, че е задържал от „любезност”, но никога не е използвал.

Парламентарната комисия откри цяла пирамида за разпределянето на парите от „черните каси” на фирмата и поиска да бъдат отворени сметките на всички, които са част от нея – около 25 души от борсовия пазар и едри бизнесмени. В писмо единодушно подписано от всички депутати се твърди, че тези престъпни кръгове са изработили механизъм за получването на пари в Гърция, които са отивали за рушвети и са подсигурили да се прикрият перфектно следите. С необходимото изяснение, че няма свидетелства всички тези хора да са пряко замесени и да са го знаели, че прехвърлят „черни пари” от незаконните каси на фирмата, депутатите поискаха да им бъдат отворени сметките.

Според комисията на върха на списъка са имената на Георгиос Калдис и на Александрос Лецас, които по нареждане на Христофоракос са създали офшорните компании Placid Blue и Fairways Estate и са улеснявали превърлянето и движението на „черните” пари в Гърция с крайна цел - политиците. Според комисията техни сътрудници са били борсови агенти. Комисията иска да бъде проучен маршрута на парите, така че да стане ясно дали гръцки граждани чрез Дж.С. Освалд – служител в Dresdner Bank в Швейцария, който е бил законен управител на горепосочените фирми, както и на Martha Overseas и на Martha Holding, са изнасяли големи парични суми без да оставят следи в Гърция. Също така комисията иска да бъде проучено дали чрез сметки „майки” са били прехвърляни пари в сметките на междинни лица и фрими, които впоследствие са ги прехвърляли на сметките на политици в Гърция или в чужбина.

Проучването на следователите в офиса на Михалис Христофоракос откриха 21 телефони и веднага излезе нареждане за премахване на секретността, така че да се проследи с кои лица е разговарял Христофоракос. В лабораториите на Дирекцията за преследване на електронните престъпления ще бъде препратен и хард диска на компютъра, който е бил открит в офиса на бившата секретарка на директора на Сименс за Гърция Екатерини Цакалу, но и един лап-топ на бившия й шеф Михалис Христофоракос.

В следващите дни пред парламентарната комисия за случая „Сименс” ще бъде привикан собственикът на Intracom Сократис Кокалис, бившият президент Петрос Ламбру и бившият директор на сектора за международни инвестиции на Гръцката телекомуникационна организация Георгиос Скарпелис. Те ще свидетелстват за големите поръчки за оборудване и за дигиталните центрове, които са били дадени на Сименс и на Интраком.

Същевременно, председателят на парламента Филипос Пецалникос предаде на главния секретар на правителството Спирос Литрас молба да бъде извършено проучване за имущественото състояние на министъри, заместник-министри и главни секретари на министерствата, които са имали договори със Сименс за периода от последните 20 години.

Категории: АктуалноКриминална хроника Siemens подкупи борса офшорки политици журналисти бизнесмени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus