Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Борбата срещу прането на мръсни пари стигна до Църквата

21 Ноември 2012 / 16:11:03  GRReporter
1559 прочитания

Около 100 000 гърци се очаква да бъдат привикани в банките си, за да дадат обяснения за транзакциите в банковите им сметки. На 23 ноември финансовите институции ще разпратят „покани” до всички свои клиенти, които извършват финансови операции в размер на 100 000 евро всяка година, без обаче тези суми да са описани в техните данъчни декларации.

Титулярите на сметките ще трябва да се представят в банките до края на годината. Ако не се отзоват на това задължение банките ще изпратят негативни доклади за тях до Комисията за пране на мръсни пари.

Проверката се прави въз основа на издадената през февруари тази година заповед на президента на Банката на Гърция за новия начин за проверка на необичайните или съмнителни финансови операции, които са свързани с укриване на данъци или пране на пари.

През последните седмици служителите в банките съпоставят финансовите операции на всички титуляри на сметки с техните данъчни декларации. Смята се, че във всяка от големите банки броят на инспектираните титуляри ще е между 8 – 20 000 души.

Според първите преценки поне 10 на сто от тези клиенти няма да се отзоват на поканата. Над 20 на сто няма да успеят да дадат задоволителни обяснения за разликата между сумите в сметките им и данъчните им декларации. Ако преценките се окажат правилнив Комисията за пране на мръсни пари ще бъдат получени над 30 000 доклада за съмнителни финансови операции.

В същото време икономическите прокурори Григорис Пепонис и Спирос Музакитис се обърнаха към финансовото министерство за списъка с имената на гърците, които имат сметки в банка HSBC на британския остров Джърси. Те алармираха ведомството да поиска тените данни от британските власт със цел техните титулярит „да бъдта подложена на законно данъчно облагане”.

Според източници в конкретния списък фигурират имената на 97 гърци с 8 474 офшорни банкови сметки и общи депозити в размер на 22,3 милиона евро.  Те са избрали клона на банката на малкия остров в протока Ла Манш, заради статута му на данъчен рай.

Съществуването на списъка бе разкрито от вестник Daily Telegraph, а представените в репортажа данни бяха потвърдени от представител на британските данъчни власти.  В статията се посочва, че 97-те гръцки граждани ще бъдат разследвани също от органите за финансов контрол във Великобритания, за да се установи дали имат някаква бизнес дейност и на Стария Албион.

Наскоро ръководството на Гръцката православна църква обяви, че религиозната институция е изправена пред сериозни финансови затруднения и е заплашена от фалит. Това явно не засяга двама от митрополитите, които се разследват от службата за борба с финансовите престъпления, заради изключително високите им банкови влогове.

Според източници те никога не са декларирали тези средства, нито могат да ги оправдаят на база на своите доходи.  Органите разследват дали митрополитите или отговорниците за финансовите въпроси в техните митрополии са замесени в узаконяване на средства от незаконни дейности.

Междувременно финансовата полиция откри три милиона евро в банковата сметка на един свещеник от митрополията в атинското предградие Перистери. Както стана ясно той е бил част от групата, която контролира финансите на църковната институция.

Според членове на контролните органи срещу конкретния човек са били подадени жалби за организиране на неофициални лотарии, че си е присвоил пари, която управляващата атинското метро компания е дарила на църквата, където служи, за кражба на пари от касичките в храма, както и за кражба на продукти от супермаркети. Свещеникът отрича обвиненията, но в същото време побърза да изплати глоба в размер на почти 1,3 милиона евро в данъчното управление, за да запълни дупката между банковите депозити и описаните в данъчната му декларация доходи.

Категории: Икономика пране на мръсни пари банкови сметки чуждестранна банка митрополити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus