Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бомба избухна в ръцете на 15-годишно момче

29 Март 2010 / 10:03:59  GRReporter
1939 прочитания

Бомба поставена в чанта близо до боклучийска кофа предизвика смъртта на 15-годишно момче, рани 10-годишната му сестричка, а майката, която стана свидетел на трагедията е в шок.

Бомбата избухна вечерта малко преди 23:00 ч. пред административна сграда в атинския квартал Патисия. Майката с двете си деца, които са афганистанци и живеят на 50 метра от случилото се, минавали на път за вкъщи покрай боклучийската кофа. Момиченцето забелязало една пътническа чанта до кофата и я отворило, за да види какво има вътре. 15-годишният й брат извадил от чантата един часовник, който бил развален и решил да хвърли чантата в кофата, когато тя избухнала в ръцете му, разказва майката.

Тялото на момчето е разкъсано на парчета и е открито на стълбите на кооперация, която се намира на десет метра от избухналата бомба. Полицията започна разследване и загради квартала в радиус от 300 метра. В началото настъпи объркване, защото полицаите прецениха, че може би бомбата е избухнала в ръцете на този, който е отивал да я постави. Но впоследствие след като майката на момиченцето е успяла да даде показания, е станало ясно, че жертвата на експлозията е нейният 15-годишен син.

Момиченцето веднага е било пренесено в детската болница „Аглаиа Кириаку”, където е установено, че има леки травми. 45-годишната майка се лекува в болницата на Червения кръст от наранявания и е в силен шок.

В момента полицията разследва версията, че бомбата може да е свързана с едно предупредително телефонно обаждане в неделя сутрин в телевизионния канал ALTER. Непознат предупредил, че е поставена бомба пред сграда на ЕВЕЕ в кв. Патисия, която щяла да избухне след 6 минути. Тогава полицията претърсила всички възможни сгради в района, но не открила служба с подобна абревиатура, а нямало и експлозия в определеното от непознатия време.

Експлозията вечерта, която взе живота на 15-годишното момче, стана пред сграда с абревиатура на гръцки ЕЕДЕ (в превод: Гръцка компания за фирмен мениджмънт). Ако телефонното обаждане сутринта в неделя не е свъзано с избухналата бомба вечерта, се работи по версия, че бомбата може би е била поставена няколко минути преди да бъде намерена от семейството и терористите не са успели да уведомят.

В същото време се работи и по други версии, докато се очаква да излезнат и резултатите от остатъците на взирвния механизъм, за да се установи дали комбинацията от вещества съвпада с други бомби. Министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис веднага след избухването на бомбата мина през офиса си и впоследствие замина на местопрестъплението в Патисия, откъдето заяви, че „тези убийци считат, че всички ние сме техни врагове – и полицаи, и имигранти, и всички граждани, тези убийци са срещу гръцкото общество.”

Вчера вечерта в Солун друго кърваво нападение разтърси обществеността – групичка от младежи нападнаха с ножове 56-годишен мъж и неговия 22-годишен син. Причините за нападението се разследват от полицията.

 

 

Категории: АктуалноКриминална хроника терористични организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus