Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Богоявление с военни фрегати в Пирея

06 Януари 2014 / 15:01:28  Анастасия Балездрова
1152 прочитания

Един от най-светлите християнски празници бе отбелязан по най-тържествен начин в Пирея. Освещаването на водите на най-голямото гръцко пристанище бе извършено от местния митрополит Серафим пред представители на политическия живот, ръководството на военно-морския флот и стотици граждани.

Три военни фрегати с имената „Орми” („Устрем”), „Толми” („Дързост”) и „Европи” бяха образували пространството пред официалната трибуна, където митрополитът потопи кръста. Веднага забиха сирените на корабите и камбаните на църквата „Свети Спиридон”.

Въпреки дъждовното време в морето се гмурнаха деветима членове на Асоциацията на гръцките водолази. 

Пръв до кръста достигна Савас Варелидис, който пожела на всички гърци здраве и кураж. Митрополитът връчи на всички водолази, които се гмурнаха по един златен кръст за спомен.

Правителството бе представено от министъра на образованието Константинос Арванитопулос.  В изявленията си след церемонията той посочи, че 2014-та е годината, в която Гърция ще положи финалните си усилия да излезе от кризата.

Пожеланието на кмета на Пирея Василис Михалолякос (от Нова демокрация)бе тази година Гърция да успее „да отхвърли омразния меморандум (договора, по силата на който страната получава финансова помощ от МВФ, ЕС и Европейската централна банка – б.а.)”.

В подобен дух бе изказването на единствения лидер на политическа сила, който присъства на церемонията. Председателят на партията Независими гърци Панос Каменос изрази надеждата си, че „2014 ще е годината на спасението на Гърция”. По думите му партията ще участва самостоятелно на предстоящите местни и европейски избори, като кандидатите „ще разпространят посланието срещу меморандума в цяла Гърция. Ще положим всички усилия да предизвикаме общи избори, за да отхвърлим днешното правителство”, каза още Каменос.

След края на церемонията пред микрофоните на медиите застана говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис. Той се намираше извън огражденията, които бяха поставени от бреговата охрана. „Ние никога не се качваме на официалните трибуни, винаги се намираме заедно с народа. Поисках да направя изявление, за да изразя недоволството си от факта, че големите общини никога не изпращат официални покани Златна зора. Но това така или иначе няма да продължи за  дълго, тъй като на местните избори на 25 май, партията ще успее да спечели тяхното управление”, каза златнозорецът.  

Преди и след водосвета група от около 20 граждани проведоха кратък протест, по време на който викаха лозунги срещу политиката на правителството и надзорната тройка.

Гръцкият премиер Андонис Самарас присъства на водосвета в родния си град Каламата, а президентът Каролос Папуляс – на остров Телендос, след което се очаква да посети също островите Псеримос и Калимнос.  

Категории: Богоявление водосвет Пирея военни фрегати политици изявления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus