Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Богатите гърци стават все по-богати

03 Ноември 2014 / 15:11:57  GRReporter
1442 прочитания

Дали е грешка или гърците са забогатели през 2013 без да го разберат? Този въпрос възниква у всички, които прочетоха издадения наскоро годишен доклад на швейцарската банка Credit Suisse за забогатяването на домакинствата в целия свят. Изводът на доклада за Гърция бе, че през 2013 чистото богатство на домакинствата в страната се е повишило с 15 на сто.

Впечатлителните резултати провокираха гръцкото издание Катимерини да потърси на какво се дължат те. Резултатите от журналистическото проучване са довели до два основни извода. Първият е, че чистото богатство на домакинствата се е увеличило и в резултат на намаляването на броя на отпуснатите кредити и заеми. Вторият  - че 10 на сто от най-богатите гърци стават все по-богати и това се дължи предимно на факта, че стойността на имуществото им не се влияе значително от цените на имотите. В същото време обаче то е толкова голямо, че повишава в много голяма степен средната стойност, която се използва от статистиката, когато се изчислява общото богатство на едно население.

Как обаче става така, че чистото финансово богатство да се повишава в една година, за която официалните статистически данни показват намаление на брутните налични приходи с 10 на сто, спад на Брутния вътрешен продукт с 3,9 на сто и спад в цените на имотите с 10,3 на сто?

За отговор на този въпрос от Катимерини са се обърнали към групата от преподаватели по икономика, които изготвят годишния доклад на Credit Suisse, както и към данните от гръцките банкови институции и Банката на Гърция, които те използват.

Отговорите са следните:

1. В доклада се посочват стойностите на чистото богатство, тоест на така нареченото „чисто положение” на гръцките домакинства (стойност на имуществото минус задълженията).От 2008 до днес стойността на имуществото, и най-вече на недвижимото, е намаляла с около 35 на сто, като само през 2013 спадът е бил от порядъка на 10,3 на сто. Също толкова голям обаче е бил и спадът на отпускането на кредити към домакинствата. През последните шест години задълженията по обслужването на жилищните кредити са намалели с 11 на сто, а общата стойност на задълженията към банките – със 17 на сто или 20 милиарда евро.

Спадът на кредитите е повишил чистото богатство, както става ясно от следния пример: Едно семейство със спестявания в размер на 20 000 евро е изтеглило жилищен кредит за 200 000 евро и закупило жилище за 220 000 евро. През конкретната година чистото богатство на домакинството е било 20 000 евро (стойността на имота – 220 000 евро минус общата сума на кредите – 200 000 евро). Ако стойността на имота спадне с 35 на сто, това няма да означава, че чистото богатство на домакинството също е намаляло с 35 на сто или 77 000 евро, защото в този период кредитът е намалял с 11 на сто. Така, стойността на имота е спаднала на 143 000 евро и кредитът – на 178 000 евро. Следователно спадът на чистото финансово богатство на домакинството е бил в размер на 35 000 евро. Тоест почти половината от спада на стойността на имота е била компенсирана от намалението на кредита. Въпреки това описаното в примера домакинство се намира в негативна позиция със спад на чистото финансово богатство 35 000 евро.

2. Вторият детайл от проучването е, че докладът е за 2013, но практически в него се сравняват стойностите между вторите тримесечия на 2013 и 2014. В него се отбелязва, че икономическите данни в Гърция са подобрени в сравнение със съответните 12 месеца на 2012. Те не доказват, че гърците са забогатели в сравнение с периода отпреди кризата, а напротив – оказва се, че спадът на чистото финансово богатство е в размер на 230,6 милиарда долара в сравнение с 2007.

3. В периода между второто тримесечие на 2013 и второто тримесечие на 2014 са се случили следните събития: Голям скок на фондовите борси и значително повишение на съотношението евро – долар в полза на европейската валута. Тъй като в доклада на швейцарската банка богатството се изчислява в американски долари с цел да е възможно сравнение на данните, поскъпването на еврото с 6 на сто е увеличило богатството на гърците в същия процент. „Този детайл може и да изглежда теоретичен, след като гръцките домакинства получават заплати и плащат в евро, а не в долари. Но той не може да бъде пренебрегнат”, е коментарът на Катимерини. И това, защото от една страна около 10 милиарда евро от депозитите в гръцките банки са в чужда валута, като повечето от тях са в долари. Освен това след началото на икономическата криза от страната бяха изнесени гръцки капитали, като около 28 милиарда евро от тях се смята, че са били вложени в инвестиции, които се влияят от съотношението на долара.

4. През конкретния период (2-ро тримесечие 2013 – 2-ро тримесечие 2014) са били постигнати печалби от акции и облигации.

Според Катимерини съотношението между имуществото и задълженията дава ясна представа за чистото богатство на гърците.

През второто  тримесечие на 2014 то е достигнало до почти 1 трилион долара: 309 милиарда долара под формата на инвестиции и 770 милиарда долара в недвижимо имущество минус задължения в размер на 170 милиарда долара. Тук експертите допълват, че в световен план стойностите на недвижимото имущество и останалите инвестиции са почти изравнени.

Категории: Икономика Credit Suisse годишен доклад богати гърци криза цени на имотите чисто финансово богатство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus