Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Bloomberg: Гърция я очаква преструктуриране на външния дълг

03 Декември 2010 / 22:12:50  GRReporter
3065 прочитания

Гърция ще трябва да преструктурира дълга си дори и след удължаването на срока на изплащане на сумите по Меморандума от финансовата помощ , предаде Bloomberg. Изданието се позовава на Джон Стопфорд, който е мениджър в Investec Asset Management в Лондон и се занимава с управлението на активи в размер на 65 милиарда евро. „Ще бъде грешка, ако се изключи възможността за преструктуриране на заема”, категоричен е специалистът и пояснява, че Гърция има структурен проблем и смята, че предоговарянията на условията по дълга ще намали риска от нови по-сериозни сътресения в бъдеще.

Нивата на спред-показателите на гръцките държавни облигации спрямо германските са все още на високи нива, подобни на тези от пролетта на 2010 година, преди Гърция да сключи Меморандума с Международния валутен фонд и страните от еврозоната за заема от 110 милиарда евро. С включването на Ирландия в механизма за финансова помощ Гърция спечели удължаване на периода за изплащане на задълженията по Меморандума и първият падеж ще е чак през 2013 година. „В края на играта (договорите за финансова помощ-б.а.) Гърция и Ирландия ще се озоват с изключително високи нива на външните си дългове”, казва още Джон Стопфорд. Според него икономиките ще са изтощени от строгите мерки за фискална консолидация, а задълженията към външни кредитори ще висят на врата на слабите европейски държави като воденичен камък.

„Удължаването на периода за издължаване със сигурност ще има положително влияние за Гърция, но все още не можем да изключим възможността за преструктуриране на дълга, защото проблемът с бюджетния дефицит е реален”, заяви Мохит Кумар от Deutsche Bank AG. Тази година отчаяният ход на правителството, което наложи данъчната амнистия за периода 2001-2009 година запълни „черната дупка” в приходната част на бюджета. Страната трябва да спазва сериозна финансова дисциплина и й предстоят още няколко много трудни години. Мерките, които трябва да се вземат трябва да имат дългосрочен, а не извънреден характер, така че намаляването на дефицита да бъде стабилно. Според програмата за фискална консолидация преди амнистията на правителството му липсваха около пет милиарда евро, за да си изпълни целите, заложени в оздравителната програма. До края на декември 2010 година дефицитът трябва да се намали от 15,4% от БВП през 2009 година на 9,4% от БВП.

Политическата подкрепа за Гърция зависи от нейната способност да постигне целите, поставени в програмата за фискална консолидация, само че три години са дълъг период и много неща могат да се променят в макроикономическата среда. Според Спенсър Джоунс от Newstate Partners LLP, които специализират във въпросите на външните дългове и техни клиенти са Русия, Конго и Антигуа, ако ще се прави преструктуриране на държавния дълг, то е важно да стане колкото се може по-бързо. Икономистът смята, че колкото повече средства се влеят в страната от механизма за финансова помощ, толкова по-тежки ще се потенциалните загуби, ако се наложи преструктуриране на дълга. „Моята преценка е че Гърция може да се избегне преструктурирането на външния дълг, но тази оценка очевидно не я споделят много други на международните пазари.”

Сякаш за да допълни мрачната картина, и агенция Standard & Poor's предупреди, че може да намали кредитния рейтинг на Гърция на ВВ+. Този път причина за новото понижаване на рейтинга не е вътрешно-икономическата ситуация на страната, а зависи от решението за това как ще се отрази спасяването на финансите на закъсалите държави от Европейския механизъм за стабилност на притежателите на държавни облигации в частния сектор. Гърция ще е под наблюдение CreditWatch в следващите три месеца, като очакванията са негативни. Вярваме, че преструктурирането на дълга в частния сектор ще бъде резултат от политически, а не от обективни икономически съображения, се казва в изявлението на Standard & Poor's. Агенцията за кредитен рейтинг очаква в бъдеще политиците от еврозоната да направят некоординирани и дори противоречиви изявления, които в условия на нова криза могат потенциално да доведат до изкривявания на пазара и да изложат на опасност свободното финансиране на определени държави.

В същото време стана ясно, че шефът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан ще посети Атина идната седмица, като в програмата му са запланувани срещи с правителството и представители на гръцките официални институции. Първоначалната информация сочи, че МВФ разглежда въпроса за удължаване на срока за изплащане на заема от финансовата помощ, според примера на страните от еврозоната. Договорките, наложени в меморандума за финансова помощ предполагат всеки транш към Гърция да е с две-трети финансиране от страните в еврозоната и една трета от МВФ. Веднага след Доминик Строс-Кан Атина ще посети и комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз Оли Рен.

Категории: ИкономикаПазари Bloomberg Гърция криза Доминик Строс-Кан Оли Рен
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus