Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Bloomberg: 71% от инвеститорите смятат, че фалитът на Гърция е неизбежен

12 Ноември 2010 / 20:11:46  GRReporter
1266 прочитания

71% от инвеститорите не изключват възможността Гърция да фалира според проучването на Bloomberg разпространено в края на тази седмица. На второ място идват евентуалния банкрут на Ирландия с 51% и Португалия с 38%. Процентът на инвеститорите, които смятат, че финансовият колапс на Гърция е неизбежен се увеличи в последните два месеца с четири пункта, като през този период излезе и предупреждението-заплаха на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, че ако ПАСОК не събере мнозинство на местните избори, ще се прибегне до преждевременни парламентарни.

В същото време Националния статистически институт излезе с резултатите за развитието на местната икономика, от които стана ясно, че Брутният вътрешен продукт се свива с неочаквано висока скорост. Отрицателният икономически растеж е достигнал 4,5% от БВП за третото тримесечие на 2010 година при базирани цени от 2000 година. Значителен спад се отчита в разходите на крайното потребление и инвестициите. Подобряване се наблюдава в търговския баланс, който частично се компенсира ефектът от тези фактори, но реално не променя фактът, че БВП се свива с по-бързи от очакваните темпове.

 „В Гърция днес плащаме цената на фалшивото блаженство” заяви в публична реч в столицата президентът на Гръцката индустриална камара Димитрис Даскалопулос. Той отправи сериозна критика срещу политическата система на Гърция, като я определи за некадърна, а поведението й за паразитно. Даскалопулос обвини държавните управления от миналото в популизъм и корупция и ги разпозна като главни виновници за задушаването на предприемачеството и свободния бизнес дух в страната. „Затова гледаме днес националния фалит в очите” отсече Димитрис Даскалопулос. Той каза, че Гърция може да се възстанови и да загърби миналото само със строга дисциплина и решителност, защото положението, в което се намира днес няма изход без болезнена промяна.

И докато индустриалците и търговците в страната се борят с трудната икономическа реалност, гръцките банки правят всичко възможно да пречупят обръча на финансовата криза и търсят различни възможности за излаз на международните пазари. Първа смела стъпка за отцепване от финансирането на Европейската централна банка направиха Националната банка на Гърция и EFG Eurobank чрез отварянето на репо сделки (линии на финансиране чрез временно прехвърляне на акции с ангажимент за обратно изкупуване на договорена цена ) на световния междубанков пазар. EFG Eurobank  е сключила репо сделки за четири милиарда евро. Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину приветства инициативата на двете най-големи търговски банки в страната и заяви, че репо сделките са важна стъпка за укрепването на местната икономика и увеличаването на ликвидността на пазара.

След успешното увеличаване на капитала миналия месец, Националната банка на Гърция се договори с международни партньори за 4,7 милиарда евро срещу залог гръцките държавни облигации. В същото време обяви, че съветници по сделката за продажба на 20% от Finansbank ще са Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Merrill Lynch BofA, Goldman Sachs и HSBC.

По примера на Националната банка на Гърция Marfin Popular Bank обяви в края на тази седмица, че в началото на януари 2011 година ще прибегне към увеличаване на акционерния си капитал с 488,6 милиона евро, чрез емитиране на нови акции за старите акционери. Новите акции ще са в съотношение една нова акция за всеки две стари на емисионна цена от 1 евро за акция. Също така е достигнато единодушно одобрението за издаването на конвертируеми ценни книжа капитал в размер на 660 млн. евро, с минимална цена на при сделката на 1,8 евро за акция.

Категории: ИкономикаПазари Банки Bloomberg
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus