Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Блокирани са сметките на обвиняемите по случая Цохадзопулос

14 Април 2012 / 15:04:12  GRReporter
2252 прочитания

Началникът на окръжната прокуратура Елени Райку издаде заповед за блокиране на банковите сметки на бившия военен министър Акис Цохадзопулос и останалите четирима обвиняеми за пране на пари.

Елени Райку поиска да бъдат блокирани всички банкови сметки, които притежават в Гърция петимата обвиняеми. А специалният разследващ, поел случая, издаде заповед за техния арест, тъй като сметна, че може да се укрият.

Освен бившия министър, който ще бъде изслушан в понеделник след Великден, блокирането на сметките засяга Никос Зиграс (братовчед на Цохадзопулос, който според обвинението е „дясната му ръка”), Ефросини Ламбропулу (счетоводителка, представител в Гърция на трите офшорни компании, за които се смята, че са собственост на бившия министър на отбраната), Георгиос Сахпадзидис (бизнесмен, участвал в покупко-продажбата на недвижими имоти между компанията TORCASO и Ватопедския манастир), и Астериос Икономидис (основен акционер в дружество, което е ремонтирало къщата на ул. „Дионисиу Ариопагиту” и е продало на дъщерята на бившия министър апартамента на ул. „Динократус” в престижния квартал Колонаки).

Първите трима ще бъдат изслушани във вторник, а последният обвиняем Икономидис бе задържан на Велики четвъртък след изслушването му пред следовател.

Следва да се отбележи, че в прокурорското заключение по случая става дума за мрежа от лица и офшорни дружества, които в продължение на над 10 години са помагала на бившия министър да прикрива следите от незаконни плащания чрез десетки банкови сметки в Гърция и чужбина и виртуални или действителни покупко-продажби на недвижими имоти.

Заключението, състоящо се от 206 страници, е съставено от окръжните прокурори Евгения Кивелу и Елени Сиску, проучили имущественото състояние на бившия министър. В заключението си те посочват, че обвиняемите „са изградили и участвали в мрежа за легализиране на приходи, дошли от дългогодишно получаване на подкупи в ущърб на държавата”.

«Посредством сложната мрежа от партньори, посредници, банкови сметки, бизнес контакти в различни страни, изградена от горепосочените лица, са били прехвърляни, укривани и инвестирани огромни суми», се посочва в заключението.

Според прокурорите, сумите, укрити от Цохадзопулос, са свързани с незаконни възнаграждения от оръжейни доставки, извършени от него докато е бил министър на отбраната.

Кой е Акис Цохадзопулос?

Участва в съпротивата срещу Хунтата (1967-1974). Бил е близък сътрудник на Андреас Папандреу. Участва във всички правителства на ПАСОК от 1981 до 2004. За малко да стане премиер през 1996, когато Андреас Папандреу подава оставка, но с няколко гласа разлика го побеждава Костас Симитис. Успява да изгради впечатляваща кариера, преди да се сблъска с правосъдието.

През 2004 в Париж 73-годишният днес Акис Цохадзопулос сключва втори по ред брак с Вики Стамати, по-млада от него с 35 години. Сватбеното тържество се състои в луксозния хотел «Four Seasons», където младоженецът пристига с блестящ син „Ягуар”.

За отпуската си Цохадзопулос предпочита луксозните бунгала в Лагониси. Харесва му да живее в луксозни жилища. Преди да се сдобие с неокласическата къща на ул. „Дионисиу Ареопагиту” е живял в къща в Психико.

Приятна изненада за гръцкото общество бе заповедта за арест на най-дългогодишния министър от падането на Хунтата през 1974 до днес. Общото чувство за безнаказаност на политиците започна да се разклаща. За да бъде преодоляно това чувство, „чистката” трябва да има продължение. Да не остане само „фойерверк”, чиято цел е да унищожи един политик извън властта, изоставен от съмишлениците си.

Произход

Произходът му не предвещава неговия ход към върховете на политиката. Акис Цохадзопулос е син на шофьор на автобус в Солун. Когато е още малък семейството му се премества в Солун. На 19-годишна възраст, след като завършва гимназия, Цохадзопулос емигрира в Германия, за да работи и учи. В средата на 60-те се дипломира като инженер. Започва да се интересува от политика в един период на бурни събития, завършили с налагането на диктатурата през 1967.

През 1968 се установява в Мюнхен. Там се включва в Общогръцкото освободително движение на Андреас Папандреу, което се бори срещу Хунтата. Бързо се превръща във верен приятел и полезен сътрудник на бъдещия премиер. През 1970 става секретар на Общогръцкото движение за Западна Европа. След падането на диктатурата той последва основателя на ПАСОК в Гърция. Подкрепя го в неговия път към властта и става министър в правителството му.

Първият брак

С първата си съпруга Гудрун Молденхауер Акис Цохадзопулос се запознава в Мюнхен, където сключват брак. По това време той е студент и работи във фирма за почистване на прозорци. Тя работи като секретарка в компания, чиито прозорци е чистил Акис. Развеждат се след 30 години брачен живот, по време на който им се раждат две дъщери.

С първата си съпруга Гудрун Молденхауер

«Хубавият Брумел» на ПАСОК

Категории: Акис Цохадзопулос арест прокурор обвинения блокирани сметки пране на пари подкупи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus