Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Близките на убития Павлос Фисас възмутени от плакат на младежката организация на ПАСОК

13 Ноември 2013 / 18:11:11  GRReporter
748 прочитания

Своята изненада, гняв и възмущение изразиха близките на Павлос Фисас по повод плакат на Младежката организация на ПАСОК, в който е включена снимката на убития музикант.

Пред телевизионния канал ΑΝΤ1 адвокатът на семейството Йоргос Марангос прочете изявление, в което се отбелязва, че «Фисас не им принадлежи, не е бил част от тяхната партия, нещо повече – бил е твърдо против меморандумите (подкрепяни от социалистите)».

Семейството на убития музикант посочва още, че Павлос Фисас е имал своя идеология, симпатизирал е на лявата идея, но не е бил член на партийни формирования, а сега ПАСОК се опитва „да присвои и да се възползва от жертвата на Павлос Фисас, без тя да принадлежи на социалистите“.

Плакатът

Спорният плакат бе разкритикуван и в социалните медии. На него са изобразени Григорис Ламбракис, Сотирис Петрулас, Никос Тембонерас и Павлос Фисас, а вляво е изписан с огромни букви лозунгът «Днес умира фашизмът». 

Отговорът на Младежката организация на ПАСОК

«Младото поколение спонтанно създава символи, които го водят напред. Символи, чиито принципи, стойност, начин на живот и в крайна сметка, начин, по който напускат този свят, вдъхновяват и служат за пример», отговарят от Младежката организация на ПАСОК и обясняват, че са създали «един електронен плакат с хора-символи, свързали живота си с Демокрацията, Мира, Свободата».

Както се посочва в съобщението, присъствието на Павлос на плаката е станало «за да почетем, а не за да присвоим, за да помним, а не да забравяме, за да покажем на всички, че Фисас е загинал от ръката на фашист, като Ламбракис, Петрулас и Тембонерас».

«На тези, които се опитват да създадат напрежение около плаката, ще кажем, че посланието е силно и ясно: Ламбракис, Петрулас, Тембонерас и Фисас са символи на непрекъснатата борба за Демокрация, Свобода, Национална Гордост. И тези символи принадлежат на целия народ», се казва в заключение в съобщението.

34-годишният рапър Павлос Фисас бе наръган смъртоносно с нож от член на Златна зора на 18 септември в Атинския квартал Керацини. Малко след това полицията задържа 45-годишния член на Златна зора Георгиос Рупакиас, който призна, че е убил младия музикант, но твърди, че това е станало при самозащита.

Междувременно продължава разследването на къвравото нападение в Нео Ираклио, когато неизвестни убиха хладнокръвно двама членове на Златна зора, а трети бе тежко ранен. Ключов елемент в разследването на убийството и в опита на полицията да установи самоличността на извършителите чрез кръстосване на информация за лица, участвали в други терористични нападения, са телосложението и действията на убийците от Нео Ираклио.

И така, едно лице също толкова ниско на ръст, със същото телосложение и движения като тези на единия убиец в Нео Ираклио, е записано от охранителна камера по време на нападението срещу телевизионния канал Alter през 2009. Отговорността за нападението тогава бе поета от групировката «Секта на революционерите». Младият извършител е един от онези, които стреляха срещу автомобилите на журналисти и служители на телевизионния канал. Тази констатация дава нова насока в разплитането на случая.

 

 

Категории: Павлос Фисас плакат ПАСОК младежка организация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus