Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българо-гръцка полицейска акция за бащата на Мария

23 Октомври 2013 / 16:10:41  Анастасия Балездрова
1379 прочитания

Българската полиция провежда акция за издирване на биологичния баща на откритата в ромски катун Мария в района на Сандански, потвърди за GRReporter полицейски източник. Операциите се извършват в сътрудничество с гръцката полиция, въпреки че до вторник Гърция не беше отправила официално искане за съдействие, както заяви говорителят на българското външно министерство за българската телевизия BTV. Според източници българските полицаи са намерили бащата на детето.

Вчера Интерпол издаде жълто предупреждение за Мария към всички страни-членки на международната полиция, което включва нейния ДНК-профил и снимката й. от Интерпол призоваха всички държави, които имат база-данни с ДНК да включат в тях и профила на Мария.

В същото време двамата роми - мними родители бяха изпратени в предварителния арест. Жената – в женското крило на затвора в Коридалос, а мъжът – в затвора в Лариса.

След продължилия пет дни медиен маратон от там, градът вече се е върнал към нормалния си ритъм. Днес нищо не показва бурните събития, които се случваха тук до вчера. През съдебната палата няма нито полиция, нито полицейски автобуси и всичко е спокойно”, заяви за GRReporter кореспондентката на вестник Real News и радио Real Fm в Лариса Димитра Дзиодзиу.

„Хората в Лариса бяха впечатлени от факта, че тук дойдоха журналисти и телевизионни екипи от международни медии. Те искаха да видят кои медии са дошли, какво предават в репортажите си, как работят те в сравнение с колегите си от Гърция. Но истината е, че по-скоро ги интересуваше да научат повече неща за събитията, кои са задържаните, какво точно е станало. Въпреки че според общото мнение в случая става дума за сделка в средите на ромите, а не за отвличане”.

По думите й, силният медиен интерес е предизвикал обрат и в поведението на местните роми. „В началото ромите не бяха разбрали какво точно се случва. Много от тях приеха журналистите без проблем, показаха им къде е спяло детето, как е живеело семейството, изобщо бяха много приятелски настроени. С течение на времето обаче отношението им се промени и започнаха да искат пари за снимките и видеоматериалите, за да спечелят нещо от това”.

Според Димитра в началото ромите от катуна във Фарсала са отговаряли охотливо на всички въпроси на журналистите. „Постепенно обаче спряха да говорят и не можехме да откъснем от тях нито дума. Очевидно не са очаквали, че на задържаните ще бъде наложена мярката предварителен арест”.

Репортерката разказа, че екипите на световните медии CNN, BBC и Reuters са се интересували повече за развоя на полицейското и съдебното разследване, състоянието на малката Мария и са търсели нейни снимки. „Бих казала, че почти не се занимаха с ромите като общност. Когато разговаряхме, винаги питаха дали не сме научили нещо ново за детето или дали не сме намерили някоя нова снимка или видео”.

Въпреки че центърът на събитията вече не се намира в града им, жителите на Лариса продължават да обсъждат случилото се. „И по време на събитията хората се събираха в заведенията срещу съдебната палата, за да видят кои са задържаните по случая, дали събраните пред съда роми ще реагират по някакъв начин. Но според мен това беше по-скоро от любопитство, отколкото за това, че градът им е станал център на световния медиен интерес”, посочи в заключение журналистката. 

Категории: Криминална хроника Мария роми полицейска акция Сандански ДНК-профил Лариса медии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus