Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българки арестувани, работили като болногледачки без документи

03 Февруари 2014 / 17:02:19  Анастасия Балездрова
1807 прочитания

Гръцката полиция арестува 14 жени, които работели незаконно като болногледачки в атинската болница „Евангелизмос”. Според официалното съобщение на властите, членове на Службата за чужденци провели проверка в нощта на 30 срещу 31 януари. В различните отделения те намерили 12 чужденки, сред които две българки и две гъркини, които нямали необходимите документи за работа.

Срещу жените е заведена досъдебна преписка. Очаква се също данъчните власти и Националният осигурителен институт ИКА да наложат административни глоби и наказания.

GRReporter се свърза за коментар с ръководителя на Службата по трудови и социални въпроси в посолството на Република България в Атина Екатерина Димитрова. Тя обясни в какво се състои нарушението на арестуваните жени.

„Работата на болногледачка може да се върши само от квалифициран медицински персонал, т.е. от хора, които имат образование на ниво медицински сестри, чиито дипломи трябва да бъдат признати в Гърция. Във всяка болница в страната съществува офис за медицински персонал, където тези жени се регистрират, като внасят необходимите документи – призната диплома и разрешително за практикуване на конкретната професия”.

По думите й, болногледачките практикуват свободна професия и за услугите си издават квитанции, върху които им се начислява данък. Освен това са задължени да плащат и вноски за социалното си осигуряване.

Според експерта услугите на болногледачките са много добре платени. Очевидно това е и причината за високия интерес към професията.

„Доколкото знам става дума за заплащане от порядъка на 80 – 100 евро на ден, а за нощните смени цената е още по-висока”, посочи г-жа Димитрова. Тя допълни, че услугите на медицинските сестри от България са особено високо ценени. “Много от жените, които работят законно като болногледачки успяха да си купят включително малки жилища в Гърция”, каза тя.

Арестуваните в нощта на четвъртък срещу петък ще понесат законните санкции. Акцията на Службата за чужденци е част от поредицата подобни проверки срещу незаконно работещи в различни сектори с цел премахването на сивата заетост.

GRReporter припомня, че преди година с тази задача се бяха наели членове на Златна зора. Десетки от тях, начело с партийния депутат от Пелопонес нахлуха в болницата в Триполи, за да открият чужденки, които работят като болногледачки.

Случаят придоби голяма публичност, след като директорката на болницата разговаря, а по-късно участва и в съвместна пресконференция със златнозорците. В изявленията си тя посочи, че дискусията й с крайнодесните е била в правилната насока. „Пътят ни е общ. Всички сме на мнение, че не е възможно в болниците да работят хора, които получават заплащането си по незаконен начин”.

Тези нейни изявления, както и разкритията, че златнозорците са извършили „проверката” си с нейно разрешение и необезпокоявани от никого доведоха до нейното уволнение от тогавашния министър на здравеопазването.

Според журналистката от електронната медия Arcadiaportal.gr Елени Трака, целият случай бил иницииран от местното дружество на болногледачките. Те често се оплаквали до институции като Работническия център в Триполи, Националния осигурителен институт и Службата за борба с финансовите престъпления, че чужденките работят без необходимите документи и подбиват хонорарите. 

Категории: Криминална хроника арести болногледачки документи българки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus