Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България набъркана в предизборната битка за Атина

05 Ноември 2010 / 20:11:32  Виктория Миндова
5602 прочитания

Ден преди кметските избори в Гърция се развихри скандал с 72 незаконно вписани български имена в списъците с гласоподаватели в столицата. „Разкритието направи вестник "Пондики" и то наложи задължителна проверка на прокуратурата и Държавния инспекторат и за съжаление през 2010 година се установиха незаконни вписвания на бъдещи гласоподаватели от български произход в район Атина,” заяви във вечерната новинарска емисия на телевизия Мега министърът на вътрешните работи Янис Рангусис. Той обяви, че е установено нарушение  и в момента е в ход разследване за това какви точно пропуски в процедурите на община Атина са били допуснати. Въпросът обаче остава : „Защо в последния ден преди местните избори става ясно, че има мъртви души в избирателните списъци и защо точно от български произход?”

GRReporter се свърза с пресцентъра на министерството за уточнения. От разговора със служител на офиса за връзки с обществеността стана ясно, че каквито и незаконни вписвания да са били открити, коренът на проблема е в община Атина, където чужденците трябваше да се регистрират до края на август 2010.

Разшифроването на министерското изказване подсказва, че съмнителните вписвания в гласоподавателските листи са били допуснати от администрацията на община Атина. Сегашният кмет на столичната община Никита Какламанис е представител на дясната Нова Демокрация. Обърнахме се и към общинския офис, но не намерихме никой за отговор. В новинарската емисия на телевизия Мега обаче Никитас Какламанис каза, че става въпрос за „избирателен преврат”. Във връзка с 72-те български имена Какламанис отказа да поеме каквато и да е отговорност за грешното вписване и прехвърли топката на щаба на неговите политически противници от ПАСОК.

Никитас Какламанис се защити с довода, че има свидетелство на един от 72-мата българи, който заявил, че са били призовани да се регистрират в подкрепа на своя съотечественица. „В моя щаб няма нито един кандидат от България, не съществува нито в щаба на Никос Софяну (кандидат кмет от Гръцката комунистическа партия-ККЕ-б.а. ), има обаче в екипа на Георгиос Каминис (представител на гръцките социалисти от ПАСОК-б.а.) .” По този начин кандидатът на Нова Демокрация прехвърли отговорността на неговия опонент, който има в своя екип кандидат за общински съветник от български произход.

В търсене на истината GRReporter се свърза с избирателния щаб на Георгиос Каминис. Светлина по случая дадоха от пресцентъра на социалистическия кандидат: „Ако искате цялата истина, трябва да знаете, че проблемът не засяга само 72-те български имена в избирателните списъци, а общо 276 чужденци от различен произход, които са били неправилно вписани”. Представителите на Георгиос Каминис заявиха, че по закон нямат никакви правомощия в записването на чуждестранните граждани в Гърция. Регистрациите се извършват единствено и само в общините, а столичната община е подчинена на настоящия кмет Никитас Какламанис, който също така е кандидат за втори мандат. „Близък съдружник от кметството на Никитас Какламанис има тесни връзки с България, така че цялата история е отговорност на офиса на Какламанис”, казаха от офиса на Каминис. Според представителите на ПАСОК въпросът за мъртвите души е възникнал още през лятото. Синият кандидат е избързал да прехвърли обвиненията в телевизионното предаване, за да не бъде разкрит факта, че отговорни за незаконните записвания са от неговата администрация.

Говорителят на социалистическия щаб определи поведението на десния кандидат Никитас Какламанис във вечерния блок на Мега като расистко, а думите му за уронващи авторитета на българската общност в Гърция. Той подчерта, че случаят засяга всички 276 души, а 72-те български имена са използвани да очернят несправедливо кандидатурата на Георгиос Каминис и неговия екип.

Българският кандидат за общински съветник в листата на социалиста Георгиос Каминис е Нели Карагьозова. Тя чу за скандала със 72-те български имена за пръв път от GRReporter и затова каза, че не може да го коментира. Независимо от това Нели Карагьозова се съгласи да разкаже за себе си и решението, което е взела да се включи в предизборната борба за местните избори.

От колко години сте в Гърция и какво ви накара да се кандидатирате за общински съветник?

В Гърция съм от 16 години, а в последните 10 години издавах българския вестник „Атински вести”, така се запознах и от близко с темата за емигрантите в страната. Обадиха ми се от екипа на Каминис и получих предложение да вляза в листите. До момента не съм била обвързана с никоя партия или с политиката като цяло. Фактът, че с мен се свърза точно господин Каминис, развитието и дейността на когото съм следила през последните години и уважавам изключително много, ме накара да се включа в местните избори.

Защо точно Каминис?

Като омбудсман Георгиос Каминис се доказа като специалист и човек. Смятам, че е много достойна личност. Той е открит, достъпен и решителен. Това са качества, които в днешния политически живот за съжаление не се срещат много често. Повечето от досегашните политици имат за цел да влязат в политиката по-скоро, за да облагодетелстват себе си, отколкото да помогнат за решаването на обществени проблеми.

Кои от идеите, заложени в програмата на Каминис ви привлякоха?

Едно от най-важните неща е, че Георгиос Каминис иска Атина да е град за всички, които живеят в него. Всички знаем, че един голям процент от населението на столицата са чужденци. Още по времето когато бе омбудсман той направи много за приобщаването на различните общности и с работата си до момента е доказал на практика, че това не са само думи.

Той е човек на действието, а не на думите, така че съм сигурна, че ще направи всичко по силите му, за да превърне Атина в едно по-добро място за живот.

Категории: ПолитикаОбщество Нели Карагьозова общински избори кмет на Атина Георгиос Каминис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus