Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България е най-динамичният клиент на Солунското пристанище

31 Октомври 2013 / 08:10:45  GRReporter
1778 прочитания

Полина Спартянова
    България е най-бързо развиващият се клиент на Солунското пристанище. Товаропотокът с контейнери от и до нашата страна се е увеличил близо два пъти в сравнение с 2010 – от 9 068 до 16 030 контейнери. Тази тенденция продължава и през 2013, като трафикът за периода януари – август се е увеличил с 29% в сравнение със същия период миналата година. Данните обаче все още са далеч от рекордната 2007, когато на гръцкото северно пристанище са обработени над 35 500 контейнера за България.
    Българските превозвачески компании заемат голям дял от сухопътния транспорт през пристанище Солун, а българските спедиторски компании развиват тесни връзки с местните корабни линии, корабни агенти, спедитори и други представителина бизнеса. За да насърчи и улесни връзките на българските предприемачи и компании със Солунското пристанище, Управителният му съвет е решил да отвори свое представителство в София, което ще заработи от понеделник, 4 ноември.
    Всичко това съобщи Стилианос Ангелудис, президент и изпълнителен директор на Thessaloniki Port Authority SA по време на представянето на дейността на органозацията пред български и гръцки бизнесмени в София. Той определи пристанището като „една от най-надеждните връзки на Балканите”, тъй като обемът на транзитните товари, минаващи през него, се увеличава. Той не пропусна да се похвали с постиженията на Солунското пристанище през последните няколко години в сферата на модернизацията както на оборудването, така и при
обновяването на целия флот.
    Но въпреки мащабните инвестиции на стойност 20 милиона евро ценовата политика по отношение на товарене-разтоварване в пристанището не се е
променила за последните четири години. Стилианос Ангелудис обеща, че цените на второто по големина гръцко пристанище ще се запазят същите и през 2014. Той обърна специално внимание и на на работния процес в Thessaloniki Port Authority SА, тъй като до този момент пристанището не е изгубило нито един работен час в стачни действия от страна на работещите, благодарение на взаимното доверие на
двете страни.
    Пристанището в Солун е второто по големина в Гърция. През 2001 е дадено на концесия чрез публично-частно партньорство за срок от 50 години. В смесеното дружество гръцката държава държи 74% от капитала, а останалите са собственост на частни инвеститори. Пристанището има девет кея и няколко терминала – за насипни товари и за контейнери. Проблемът му е, че в него не могат да акостират големи кораби. Има и свободна търговска зона. Оборотът му за 2012 г. е 52.8 млн. евро. Акциите на оператора на пристанището се търгуват на Атинската фондова борса.
    Единственият висящ проблем остава осигуряването на комбиниран транспорт от пристанището и връзката му с жп мрежата, каза Агелудис. Той призова за натиск от страна на бизнеса върху българските власти тази връзка на българската територия да бъде направена. Целта, която преследва портът, е разширяване на пазарите към Русия и Украйна чрез пристанищата ни на Черно море, както и към Централна Европа чрез пристанищата на Дунав. В момента Солунското пристанище обслужва пазари в радиус до 800 км от него, като на тази територия живеят 15 милиона души, посочи още изпълнителният директор.
    На представянето на Солунското пристанище присъства и посланикът на Гърция в София Димостенис Стоидис, който обърна специално внимание на ключовото географско местоположение на пристанище Солун и неговата добре поддържаната инфраструктура. Според гръцкия посланик развитието на двустранните икономически взаимоотношения между България и нейната южна съседка зависи до голяма степен от разрастването на техните пътни мрежи и заплануваното разширяване на Солунското пристанище. Димостенис Стоидис изрази надежда, че благодарение на българо-гръцките търговски взаимоотношения районът ще може по-лесно да преодолее икономическата криза и стагнация. Той даде пример с гръцкото бизнес присъствие в България, което по последни данни е създало над 40 хиляди работни места в региона и оборотът му се равнява на около 2-3 милиарда евро.

Категории: Thessaloniki Port Authority SА пристанище в Солун транспортни връзки с България представителство в София
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus