Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

BlackRock предупреждава за възможен фалит на Гърция

22 Юли 2014 / 11:07:29  GRReporter
1041 прочитания

Гърция е държавата с най-голяма вероятност от фалит според индекса на Blackrock, базиран на фискалните данни на 50-те страни, включени в класацията на агенцията.

Според индекса за опасност от фалит (Sovereign Risk Index) за тримесечието април-май-юни периодът е бил благоприятен за развитите пазари като Белгия и Великобритания, изкачили се в класацията, но основните възникващи пазари са отстъпили поради политическата нестабилност и влошаването на икономическите перспективи.

Така например Бразилия е слязла с четири позиции в класацията, заемайки 31-о място сред 50-те държави, което според Blackrock се дължи на увеличените нива краткосрочен дълг. Русия е „паднала“ с три позиции до 24-о място поради «отслабване на видимата ефективност на правителството» и влошаване на икономическите перспективи. Аржентина, която се намира в безизходица заради инвеститорите, отказали орязване на облигациите, е отстъпила с една позиция до 45-о място в сравнение с предходното тримесечие.

Едновременно с това развити икономики са се възползвали от коркецията нагоре, извършена от Международният валутен фонд в прогнозите си за растежа. Белгия се е изкачила с четири позиции до 27-о място, Великобритания – с три позиции до 20-о място, а Холандия – с две позиции до 11-о място в класацията.

В списъка на Blackrock за опасността от фалит на държавите на 1-о място е страната с най-малък риск, а накрая, на 50-о място е страната с най-голям риск.

Така първите три места заемат Норвегия, Сингапур и Швейцария, а в дъното на класацията са Египет, Венецуела и на последното 50-о място - Гърция.

 

 

Категории: BlackRock класация риск от фалит Sovereign Risk Index
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus