Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бизнесът все повече се пренася във виртуалното пространство

28 Септември 2013 / 14:09:45  GRReporter
1162 прочитания

Достъпът на гръцкия бизнес до интернет вече е достигнал 91%. Всяка четвърта компания използва Facebook и другите социални мрежи за реклама, а подобен процент фирми (24%) предоставят на персонала си фирмени мобилни устройства (смартфони, таблети, лаптопи и др.), показва изследване на „Информационно общество” АД. Проучването, проведено през първото тримесечие на 2013, установи, че фирмите в Гърция смятат за необходими както използването, така и представянето си в интернет.

В този смисъл се забелязва значително разширяване на използването на интернет в отношенията на местните компании с държавата (всяка седма фирма подава по електронен път работодателските вноски и декларациите по ДДС), като същевременно промотирането на бизнеса чрез социалните мрежи е в непрекъснат възход. Освен това от изследването става ясно, че в Гърция е налице значително развитие на електронната търговия, както и че въпреки кризата повечето фирми продължават да инвестират в нови технологии.

Всяка шеста компания (или 61%), независимо от големината си, в началото на 2013 е имала собствен сайт, в който е рекламирала своите стоки и услуги. Този процент достига 78% за фирмите с над 10 души персонал, а всяка втора по-малка фирма (или 52,4%) вече има собствен интернет сайт.

През януари 2013 96,5% от гръцките компании с над 10 души персонал са имали достъп до интернет, като този процент е бил 88,1% за малките фирми с под 10 души персонал (или средно 90,9% за цялата страна). 3,7% от компаниите са имали фирмен блог.

37,8% от по-големите компании (с над 10 души персонал) предоставя на персонала си мобилни устройства за фирмени цели, а при по-малките фирми този процент пада до 17%, или средно 24% за цялата страна.

Що се отнася до електронната търговия, през 2012 6,1% от фирмите са приемали online поръчки, които са представлявали 7,5% от общия им оборот. По-голямата част (почти 40%) са били в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. От друга страна 12,5% от гръцките компании са правили електронни поръчки, повечето от които в областта на «научната, професионалната и техническа дейност» (почти 24%).

Според изследването, гръцките компании изостават в сравнение с европейските по отношение на електронното обучение (eLearning), като предпочитат все още по-традиционните методи «лице в лице». Едва 8% от фирмите прибягват до интернет за обучението на персонала си, като повечето от тях (37,5%) са в областта на финансовия и застрахователния бранш.

По отношение на инвестициите в нови технологии в Гърция на първо място е отрасълът «информация-комуникации» с 65%. Като цяло малко над една трета от компаниите във всички браншове  (почти 37%) са инвестирали миналата година в нови технологии.

От друга страна, почти всяка пета гръцка компания (или 19%) е посочила, че е имала проблеми със сигурността при използването на интернет, затова се вземат подходящите предпазни мерки.

По-подробно резултатите от изследването «Нови технологии в бизнеса», проведено на случаен принцип сред 1850 фирми, са показани в интерактивно приложение, качено на сайта на „Информационно общество” АД - http://icteval.ktpae.gr/stats/delivery/.

 

 

Категории: интернет електронна търговия бизнес Информационно общество изследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus