Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бизнесът иска предприемачество без граници

01 Декември 2010 / 16:12:55  Виктория Миндова
4649 прочитания

Индустриалци, производители, търговци и бизнесмени от всички главни сектори на гръцката икономика запретнаха ръкави и изготвиха пътеводител с 250-те пречки пред развитието на бизнеса. „Предприемачество без бариери” съдържа 30 от най-наболелите проблеми за гръцкия бизнес, както и техните решения, които трябва да се установят нормативно от държавното управление, така че наистина да започне да се говори за възстановяване на местната икономика.

Списъкът засяга наболели теми свързани с управлението на пазара, данъчната и банковата система, вноса и износа, производителността, държавната администрация и много други пречки, които всеки ден спъват, вместо да помагат на предприемачеството в страната.

В банковия сектор предложенията са да се отстранят таксите по кредитните договори, които утежняват  клиента с 0,6% от стойността на потребителските заем и с 0,12% от жилищните кредити. Предложението на бизнеса е да се премахнат всички допълнителни такси по обслужване на кредитите – струват скъпо и в периода на намалено търсене и ниска ликвидност не помагат за развитието на икономиката.

За улесняване на търговските сделки предприемачите препоръчват митниците да променят работното си време, за да не се налага камиони и товари със стоки да чакат разрешения и документация между петък вечер и понеделник сутрин. Цената на престоя оскъпява допълнително крайната цена за потребителите и утежнява процесите за търговците. Друг проблем, свързан с дейността на митниците е заплатата на служителя, който се ангажира с освобождаването на стоките от митническите служби. Този разход се движи между 3%-5% от стойността на внасяните стоки и се изплаща във вид на хонорар, но според данъчните служби не може да се приспадне като разход в баланса при изчисление на печалбата преди данъци.

При износа проблемите са свързани с губенето на време и на пари докато компаниите чакат разрешения и оформянето на документацията по сделки, свързани с разпространението на стоки извън границите на страната. Гръцките бизнесмени цитират проучване на Световната банка, според което в Гърция се искат 20 работни дни, пет различни разрешения и около 1153 долара, за да се изнесе дадена стока от страната. Друга трудност, която срещат местните износители е задължителното вписване на фирмите в Камарата на износителите, без което не могат да предложат своята стока на международните пазари или да участват в изложения извън страната. Предложенията им са да се намалят до минимум административните процедури и да се премахне задължителното вписване в съюза на износителите, така че пречките пред местните производители и търговци да намалеят. Бизнесмените предлагат също така да се премахне и таксата от 0,15% върху всички внасяни стоки, сумата от която се внася в сметката, наречена „Укрепване на външната търговия”.

Измъчени от административни неточности, гръцките предприемачи искат коренна реформа на данъчната система, която ще позволи бърза и коректна обработка на данните. В областта на иновациите и високите технологии предлагат нулево данъчно облагане за първите пет години при start-ups. За корпоративните данъци бизнесът предлага активите като недвижими имоти, в които се приютяват производства да бъдат облагани с по-нисък данък сгради. В пощенските услуги предложението е да се наложи ДДС на услугите, предлагани от Националните гръцки пощи. До момента те са освободени от налагане и плащане на данък добавена стойност, който обаче важи за куриерските услуги, предоставяни от частни компании. Това правило нарушава принципите на конкурентността и свободния пазар.

Списъкът с предложения за улесняване на бизнеса продължава, като особено впечатление прави идеята събота да се признае като работен ден, а служителят има право да избере да почива в някой от делничните дни. Целта е да се запази петдневната работна седмица, но да се премахне плащането на извънредни часове, които товарят допълнително бюджетите на частните предприятия. Друго предложение в частта, която засяга управлението на персонала е преразглеждането на списъка с нездравословните професии, създаден през 1974 година. Според предприемачите той е морално остарял и технологичното развитие днес компенсира човешкия труд в много сектори на икономиката.

Пътеводителят „Предприемачество без бариери” е изготвен след проучване на търговско-индустриалните съюзи в страната под надзора на Съюза на гръцките индустриалци. Препоръките бяха предадени официално на министъра на икономиката и регионалното развитие Михалис Хрисохоидис, който приветства инициативата на бизнеса и се обвърза с обещанието, че правителството ще вземе в предвид препоръките включени в списъка. 

Категории: ИкономикаКомпаниикриза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus