Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бизнесът иска нова роля за кооперативните банки

24 Април 2013 / 15:04:22  Виктория Миндова
914 прочитания

Нов изход за финансиране на реалната икономика виждат гръцките търговски камари в обединяването на13-те кооперативни банки в страната. Гръцкият търговския съюз, Съюзът на малките и средни предприятия и Съюзът на кооперативните банки в Гърция излязоха с общо предложение да се обединят всички кооперативни банки под управлението на Panellini bank.

“Новата структура може да даде глътка въздух на малките и средни предприятия”, заяви Василис Коркидис, който е един от поддръжниците за създаването на новата банката. Кооперативните банки имат отворени линии на финансиране от Европейската банка за инвестции и имат свободни средства, които в момента липсват на пазара. Нормативното преструктуриране на системата ще даде възможност те да бъдат отпуснати като нисколихвени кредити.

“Става въпрос за отпускане на преференциални микро-заеми от 10 хиляди евро за новосъздадени еднолични предприятия. За вече действащи фирми със заемите няма да надминават 25 хиляди евро, а лихвата отпускана от кооперативния банков съюз ще е 4,2%”, поясни Коркидис.

Идеята е получила зелена светлина както от правителството, така и от ръководителят на task force (комисията за подпомагане на структурните реформи) Хорст Райхенбах. Председателят на обединението на кооперативните банки Никос Миртакис заяви, че Panellini bank ще има роля на ръководител. За тази цел правителството трябва да й даде статут на търговска банка като Националната банка на Гърция (NBG), Alpha bank, Eurobank, Пиреос и да подпомогне рекапитализацията й.

Председателят на обединението на кооперативните банки Никос Миртакис заяви, че Panellini bank ще има роля на ръководител. За тази цел правителството трябва да й даде статут на търговска банка подобно на Националната банка на Гърция (NBG), Alpha bank, Eurobank, Пиреос и да подпомогне рекапитализацията й.

Според последните оповестени данни, капиталовите нужди за следващите три години на Panellini bank варират между 50-78 милиарда евро. Засега Panellini bank отговаря на изискванията на надзора (централната Банка на Гърция) и показателят й за капиталова адекватност е по-висок от изисквания минимум. Той достига 11%.

Миртакис е на мнение, че акционерите могат сами да набавят нужната за рекапитализация сума в следващите три години от частни средства. Въпреки това превръщането на Panellini bank в системна банка, предполага тя да бъде включена в държавната програма за рекапитализация и да получи част от средствата от Гръцкия фонд за финансова стабилност. Ако банката не получи държавна помощ, тя ще поиска малко повече време, за да набере нужната й сума.

Председателят на обединението на кооперативните банки е категоричен, че новата финансова институция ще донесе много ползи за малките предприятията. Кооперативните банки имат технически опит в създаването на гъвкави финансови продукти за производителите по региони. По-сериозната роля, която ще отреди сливането на кооперативните банки в една обща институция ще даде начален тласък на реалната икономика, която в момента остава във финансов вакум. 

“Четирите големи банки в Гърция са затворени за малкия бизнес вече почти три години. Както изглежда, до края на 2013 те няма да могат да осигурят финансиране на малките и средни предприятия. Малки кредити за начални предприятия с лихва 4,2% на отговарят нуждите на пазара днес”, заяви пред GRReporter представител на Гръцкия търговски съюз.

Василис Коркидис смята, че създаването на нов силен играч на банковия пазар ще подсили и вече установените финансови институции в страната. “Финансирането от кооперативните банки ще помогне малките предприятия да изплатят дълговете към по-големите финансови институции”. Според данните от края на 2012 на Банката на Гърция заемите, които не се погасяват редовно са достигнали 23 милиарда евро. От тях 11 милиарда евро са бизнес кредити към малки и големи предприятия. Вливането на допълнителни средства на пазара, ще задвижи търговската дейност и ще даде нова сила на предприятията.

Засега общите активи на кооперативните банки достигат 3,7 милиарда евро. Депозитите в тях са около три милиарда евро, а отдадените кредити малко над 3,2 милиарда евро. Обединението под надзора на Panellini bank може да увеличи до 10 пъти сегашните възможности на финансиране на пазара и да даде нови възможности за развитие.

Категории: ИкономикаКомпании банки кооперативни банки Гърция финансиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus