Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бизнесът иска данъчна амнистия за всички

22 Септември 2010 / 16:09:31  Виктория Миндова
1748 прочитания

Всички предприятия без ограничение колко голям е оборотът им трябва да влязат в списъка на подлежащите на данъчна амнистия. Според началния план на правителството извънредната мярка включва компаниите и едноличните търговци с годишен оборот до 20 милиона евро. Бизнес-кръговете в страната обаче поддържат мнението, че щом държавното управление прибягва до събиране на средства по този начин, не трябва да изключва големите корпорации. Мотивът им за това е, че по този начин се натоварват единствено малкият и среден бизнес с допълнителна финансова тежест, в период на ниска ликвидност и намалял търговки оборот.

Премахването на горната граница върху оборота бе само  едно от предложенията на представителите на бизнес-организациите и търговско-индустриалните съюзи. Те бяха поканени на обществено обсъждане в Министерството на финансите, ден след оповестяване на проектозакона за данъчната амнистия. Според Федерацията на данъчните служители нереалистичен изглежда и крайният срок за подаване документи за данъчна амнистия - 12 ноември тази година. Специалистите твърдят, че обемът на предприятията е твърде голям, за да могат документите да бъдат приети и обработени в този период.

Други предложения представени на първата среща за обществен диалог по темата на амнистирането бе отмяната на минималното ниво на първата вноска от 25%, както и на месечните дози от 500 евро на поне 300 евро. Според представителите на индустриалните и търговски камари в Гърция, много от предприятията в момента изпитват затруднения да погасяват текущите си задължения, което прави още по трудно изплащането на допълнителни финансови суми към държавата. В този смисъл дойде и предложението за увеличаване на срока за изплащане на начислените задължения до 36 месеца или цели три години, вместо планираните от финансовото министерство 12 месеца. Представителите на бизнес-средите предложиха също така изчислената сума за амнистиране да бъде базирана не на оборота (както гласи началният вариант на проектозакона), а върху печалбата. Като награда пък към компаниите и едноличните търговци, които в миналото не са има никакви данъчни нарушения съюзите на търговците и индустриалците предлагат коефициентът, с който се изчислява дължимата сума да бъде намален от 2% на 1%. 2 на сто пък да важи само за данъкоплатците, при които са били регистрирани нарушения в миналото.

Особено впечатление направи думата „грешник”, която бе широко бе употребявана в разговора между бизнеса и представителите на финансовото министерство. В неформален разговор гръцки икономически анализатор обясни за читателите на GRReporter,  че по презумпция гражданите и предприятията подложени данъчна амнистия не са били коректни в представянето на данните в годишните си декларации за периода 2000-2009 година. С плащането на начислена им сума, предприятията се освобождават от вероятността да бъдат подложени на извънредна данъчна проверка и така се освобождават от старите си вероятни „грехове” към данъчните. В продължение на това стана ясно, че нуждата от данъчна амнистия е породена и поради липсата на достатъчно персонал в районните данъчни инспекции, които да извършват регулярни данъчни инспекции през годината.

Категории: ИкономикаПазари данъчна амнистия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus