Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бизнесът да търси алтернативни начини за финансиране

17 Декември 2013 / 16:12:17  GRReporter
1496 прочитания

Алтернативни начини за финансиране, извън банковото кредитиране, препоръчва на бизнеса ръководителят на централната Банка на Гърция Георгиос Провопулос в свой доклад за паричната политика, внесен днес в парламента.

Банкерът смята, че в следващия период икономиката ще излезе от 6-годишната рецесия, предвижда стабилизиране на икономиката, а с цел капитализирането на напредъка той препоръчва стриктно прилагане на програмата с реформите, както и фискалното „оздравяване“ да се опре на намаляването на разходите.

По отношение на ключовия за бизнеса въпрос с финансирането, Провопулос признавайки съществуващите проблеми с ликвидността, призовава фирмите да търсят капитали от други финансови инструменти, и да не чакат само на банковото кредитиране.

Според източници, той предлага обръщането към емитиране на облигации от страна на големите компании, а особено важно е предложението му за изменения в институционалната рамка, така че да могат да си осигуряват ликвидност чрез фирмени облигации и малките и средни предприятия.

Същевременно, по отношение на листваните на фондовата борса компании, Провопулос посочва, че те ще трябва да се справят с трудностите на банковото финансиране чрез увеличаване на акционерния капитал.

Освен това шефът на централната Банка на Гърция отбелязва, че бизнесът трябва да се възползва в максимална степен от европейските фондове, както и от заемите, отпускани от Европейската инвестиционна банка, като подчертава, че през 2014 тя ще отпусне на гръцките малки и средни предприятия капитали в размер на 805 милиона евро.

Що се отнася до ролята на банките, в периода, когато икономиката постепенно се връща към възстановяването, банкерът заявява, че банковата система се е преструктурирала и рекапитализирала, и благодарение на този процес са останали по-малко на брой, но по-големи и по-здрави банки, които могат и трябва да изиграят ключова роля в преструктурирането и на останалите отрасли в икономиката.

Георгиос Провопулос препоръчва на банките целенасочено отпускане на финансови ресурси към здрави браншове и компании, за да може да се повиши тяхната конкурентноспособност и да бъде подкрепен новият продуктивен, обърнат навън, модел на икономиката. Едновременно с това банките трябва да окуражават бизнес партньорствата, които ще доведат до по-силни и конкурентни единици.

Освен това Провопулос препоръчва на банките да създадат поддирекциите за управление на проблемните заеми, които ще търсят и ще откриват в своите портфейли кредити, които може да минат на „червено“ и ще прилагат една динамична оценка на кредитния рейтинг на кредитополучателите.

Също така той смята, че банките трябва да си сътрудничат помежду си и да управляват заедно проблемните кредити на общите си клиенти, както и да засилят опитите за постигане на извънсъдебни споразумения.

Връщане към растежа

Положителен растеж за 2014, след 6 години рецесия, ще отбележи гръцката икономика, смятат от централната Банка на Гърция. Както отбелязва нейният ръководител в своя доклад, оценката за положителен икономически растеж през 2014 се базира на констатации като например стабилизирането на гръцката преработвателна промишленост, увеличаването на заетостта, намаляването на спредовете (spreads) на гръцките облигации, както и на впечатляващото подобряване на баланса по текущата сметка, който за първи път тази година ще отбележи излишък.

Във всеки случай Георгиос Провопулос препоръчва никой да не се успокоява, а обратно, подчертава необходимостта от продължаване на прилагането на програмата с реформите и структурните промени, приватизацията, както и фискалното оздравяване.

Той отбелязва също така, че подобряването на фискалните показатели трябва да се съсредоточи върху намаляването на разходите, а увеличаването на приходите да произлиза само от борбата с укриването на данъци и сивата икономика.

Касов дефицит в размер на 9,96 милиарда евро

Касов дефицит отчита за периода януари – ноември бюджетът, който обаче се превръща в излишък, ако се извади влиянието на плащането на просрочените задължения и връщането на печалби от облигации от страна на Европейската централна банка.

Според данните на централната Банка на Гърция, в периода януари – ноември 2013 касовото салдо на централната администрация отбелязва дефицит в размер на 9.964 милиона евро, срещу дефицита в размер на 7.672 милиона евро през същия период на 2012.

Първичното касово салдо на държавния бюджет отчита дефицит от 4.007 милиона евро, но Банката на Гърция обяснява, че той се превръща в излишък в размер на 3.131 милиона евро, ако се вземат предвид приходите в размер на 1,5 милиарда евро от прехвърлянето на печалбите от държавни облигации от централните банки в евросистемата и се извадят разходи в размер на близо 5.638 милиона евро, които се отнасят до изплащане на просрочени задължения.

В своя доклад ръководителят на централната Банка на Гърция отбелязва обаче и сериозния проблем, предизвикан от политическия климат в страната, който непрекъснато е белязан от елементи на поляризиране и противопоставяне, и то в период, когато е необходимо точно обратното: съгласието на всички обществени и политически сили по прилагането на една обща национална политика за излизане от кризата и поемането на пътя към икономическия растеж.

 

 

Категории: централна Банка на Гърция Георгиос Провопулос доклад
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus