Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бизнесмени, дипломат и шофьор на училищен автобус сред заловените за педофилия в Гърция

19 Януари 2012 / 19:01:05  GRReporter
1228 прочитания

 

С богат „улов” приключи участието на гръцката служба за преследване на електронното престъпление в общоевропейската полицейска операция Icarus с основна цел борбата срещу педофилията в интернет.

В рамките на продължилата три месеца операция гръцката полиция залови и препрати към съда по експресната процедура девет души от Атина, Пирея, Арта, Керкира и Ираклио на остров Крит. Паралелно с това бяха образувани предсъдебни преписки за още пет души. Полицаите проведоха десетки проверки и конфискуваха голямо количество електронни файлове с детски порноматериали.

Операцията бе координирана от Europol и се състоеше в провеждането на електронно разследване. Чрез програмата за обмяна на електронни архиви „eDonkey” полицаите успяха да открият електронните следи на потребители-притежатели на порнографски видеоматериали с участието на деца. Сред „клиентите” били открити и потребители от Гърция.

Събраните данни били изпратени до главния прокурор в Атина, който издал съответните заповеди за вдигането на конфиденциалността на комуникациите. По време на проверките в домовете и работните места на заподозрените били открити и конфискувани 16 хард дискове и 11 преносими компютри. В тях били запаметени хиляди файлове с особено брутални порноматериали с общ обем над 14 000 гигабайта.

Малко по-късно полицията обяви имената на деветте заловени лица. Те са обвинени за доставка и притежание на детски порноматериали чрез интернет и в създаване на детски порноматериали, както и за манипулиране на малолетни лица под 15-годишна възраст.

Деветимата заловени са: Михаил Михаилидис от Пирея, роден през 1945 – пенсионер, Христос Дулкеридис от атинското предградие Маруси, роден през 1982 – студент, Василиос Василиу от Атина, роден през 1961 – шофьор на училищен автобус, Панайотис Даниил от Атина, роден през 1982 – служител в частна фирма, Апостолос Ициос от Солун, роден през 1977 – бизнесмен, Теодорос Мустакис от Атина, роден през 1959 – бизнесмен, Георгиос Ходроянис от Ираклио, роден през 1965 – офицер от военната авиация, Димитриос Пателис, роден през 1973 – безработен и французинът Тарди Гилер, роден през 1947 – бивш дипломатически служител. Той е обвинен също за предоставяне на фалшиви лични данни по време на залавянето му. В дома на един от гърците било открито и малко количество канабис.

В европейски план са били заловени 112 души от 22 страни, като общият брой на заподозрените е 269 и се очакват нови арести.

От полицията призоваха гражданите, които имат каквато и да е информация, свързана със заловените лица, както и ако знаят нещо за подобни случаи да се обърнат към службата за борба с електронното престъпление.  

 

Категории: Криминална хроника педофили детски порноматеиали арести операция Icarus Europol
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus