Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бившият кмет на Солун Василис Папагеоргопулос се размина с доживотната присъда

14 Юли 2014 / 13:07:43  GRReporter
656 прочитания

Бившият кмет на Солун Василис Папагеоргопулос бе признат за виновен и на втора инстанция по делото за присвояване на 17,9 млн. евро от касите на общината.

С мнозинство (3-2) и с промяна на обвинението Петчленният апелативен съд в Солун призна бившия кмет за виновен като съучастник в злоупотребата със служебно положение, престъпление, което се наказва със затвор от 10 до 20 години.

Нека припомним, че на първа инстанция Василис Папагеоргопулос бе осъден на доживотен затвор за прякото си участие в длъжностно присвояване. След като чу решението на съда, бившият кмет се обърна към съда с думите: „Това е грешка“.

За виновен бе признат и бившият главен секретар на общината Михалис Лемусиас, обвинен също за съучастие в присвояването на средства, както и за съучастие  във фалшифициране на документи. На първа инстанция бившият секретар също бе осъден на доживотен затвор. Михалис Лемусиас коментира присъдата си с думите „хладнокръвно убийство“, като добави, че съдиите „са направили ужасна грешка“.

Петчленният съдебен състав призна единодушно за виновен и бившия касиер на общината Панайотис Саксонис за длъжностно присвояване, фалшифициране и легализиране на доходи от престъпна дейност. Той бе третият осъден на доживотен затвор на първа инстанция, като единствено неговата вина бе доказана.

И накрая, съдът призна за виновни за това, че не са проверили по надлежния ред своя подчинен, двамата бивши директори на касовата служба в общината Томас Голас и Йоргос Гайдадзис, които на първа инстанция бяха осъдени на 15 и 10 години затвор за пряко участие в длъжностно присвояване.

Впоследствие в отговор на искането за смекчаващи вината обстоятелства, представено от защитата на обвиняемите, наблюдаващият прокурор заяви, че по отношение на Василис Папагеоргопулос, Михалис Лемусиас и Панайотис Саксонис не признава такива (защитата бе изтъкнала като смекчаващи обстоятелства липсата на криминално минало, искреното разкаяние и последвалото добро поведение).

След това съдът се оттегли, за да обсъди признаването на смекчаващите вината обстоятелства и да оформи окончателните присъди.

 

 

 

Категории: Василис Папагеоргопулос присвояване длъжностно престъпление апелативен съд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus