Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бившият гръцки крал Константин строи летен дворец в Порто Хели

19 Декември 2011 / 13:12:15  GRReporter
6232 прочитания

Нов летен дворец се готви да построи последният гръцки крал Константинос в района на Гялеза, точно над космополитния курорт Порто Хели. Според информация в гръцкия всекидневник „Етнос” бившето гръцко кралско семейство се готви да построи комплекс от къщи и да осъществи мечтата си да се установи в района.

Все пак интересното в случая е, че със закупуването на земеделските земи с обща площ 207 декара са се заели две офшорни фирми. Те се намират в списъка на прословутите „200 офшорки от Краниди”, които Органът за борба с икономическите престъпления проучи обстойно. В резултат малкото крайбрежно градче си спечели определението „гръцкият Лихтенщайн”.

Едната от фирмите, която е закупила общо 17 земеделски площи е Vestricia Properties Limited със седалище в столицата на Либерия, Монровия. Фирмата е започнала дейността си в Краниди през ноември 2007, а гръцките й офиси се намират в луксозния атински квартал Колонаки. Името на другата офшорка е Aspiring Services Limited, със седалище в Никозия е започнала дейност три години по-късно. Според публикацията компанията е заявила изключително интересния адрес ул. Сесиглиати № 0.

С конкретния имот е свързана и една трета фирма, „Гялиза ООД – Компания за недвижими имоти и търговия”, чието седалище се намира на Акти Мияули в Пирея и се представлява от известен атински адвокат. Vestricia Properties Limited закупила нивите от техните собственици в периода от декември 2007 до септември 2008, както се вижда от записите в имотния регистър в Краниди. През юли тази година офшорката прехвърлила шест ниви и разрешителните за строеж на Aspiring Services Limited. През декември 2010 фирмата е продала на „Гялиза ООД” останалите имоти. Показателен за връзката на фирмите е фактът, че е ред сделки представителят на Aspiring Services Limited и „Гялиза ООД” е едно и също лице – адвокат от Навплио.

През последните месеци бившето кралско семейство зачести посещенията си в региона, коментира гръцкият вестник. Понякога пристигат с комвой от 5-6 луксозни джипове, а други пъти Константинос и съпругата му Анна – Мария се изкачват до имението с един стар военен джип.

Жители на региона твърдят, че представители на компаниите са започнали да търсят специалисти и екипи, за да се направят сондажи, напоителни системи и т.н. На следващ етап огромното пространство ще се се превърне в парк, подобен на някогашното кралско имение в Татои до Атина със зоологическа градина, малки горички, градини с цветя и големи тревни площи.

Категории: Компанииофшорни фирмиимение Порто Хели Константинос гръцко кралско семейство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus