Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Битката за Атина

13 Февруари 2014 / 17:02:27  Анастасия Балездрова
1866 прочитания

2014 за Гърция ще бъде двойно, а според някои коментатори не е изключено да бъде и тройно изборна година. Наред с европейските в страната ще се проведат и изборите за органите за местно самоуправление, които ще предоставят на партиите възможността да премерят силите си не в парламента или на уличните протести, а в избирателните урни.

Традиционно най-представителни за мощта и влиянието на политическите сили са двете най-големи общини – Атина и Солун, затова и битката за тях е най-ожесточена. Но 3,5 години след последните общински избори, на  които кметските места в столицата и втория по големина гръцки град бяха спечелени от кандидати, подкрепени от различни партии вече нищо не е същото.

По всичко личи, че настоящият кмет на Атина Георгиос Каминис ще бъде основният фаворит да спечели втори мандат в управлението на гръцката столица. През изминалите години той и екипът му успяха да „свият” бюджета на общината и да насочат по-голямата част от средствата за нуждите на социално слабите жители. Факт е, че преди няколко дни международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s повиши рейтинга на Атина, след като финансовите служби успяха да изплатят напълно лихви в размер на 675 000 евро, които бяха и последната вноска за пълното изплащане на получен през 2003 кредит от Земеделската банка.

Кандидатурата на Каминис отново ще бъде подкрепена от партии с различна идеология. Лявата Демократична левица и либералната Драси вече обявиха, че застават зад него на изборите. Очаква се по-малкият партньор в правителствената коалиция ПАСОК също да го подкрепи.

Въпреки обективно малките шансове да привлекат мнозинството от гласовете на жителите на Атина, от Нова демокрация решиха да излъчат свой кандидат. Засега обаче не е ясно кой точно ще бъде той, тъй като малко преди официалното обявяване на кандидатурата на бившия министър на туризма Арис Спилиотопулос, бившият кмет Никитас Какламанис избърза да подаде и своята заявка.  

 

До момента не е ясно какви ще са последиците за партията от участието на двама нейни представители в изборната надпревара, въпреки че засега не се обсъжда вероятността „партизанинът” Какламанис да бъде отлюспен. Ако той все пак не се оттегли вероятността Нова демокрация да е трета политическа сила в атинската община не е никак малка.

От СИРИЗА възлагат много надежди на резултата от общинските избори. Партийни представители твърдят, че ако се наложат като първа политическа сила на местните и европейските избори правителството ще е принудено да обяви предсрочни избори. Кандидатът на радикалната левица за кмет на Атина е 34-годишният икономист Гавриил Сакеларидис. Неизвестен на широката публика той  влиза в политиката точно както днешния лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас направи това като кандидат за кмет на столицата преди осем години.

Роден е през 1980 и е възпитаник на Икономическия университет в Атина. След завършването си той заминава за магистратура в Ню Йорк, а в момента е докторант по икономика в Атинския университет. По време на предизборната кампания за общите избори през 2012 Сакеларидис беше основният представител на СИРИЗА в чуждестранните медии.


Въпреки сериозните поражения, които нанесоха на публичността на партията, от Златна зора обявиха също своя кандидат за кметското място в Атина. Той не е друг от Илиас Касидиарис, който се превърна в човек за всички постове след като лидерът на партията Никос Михалолиакос и неговият заместник Христос Папас бяха изпратени зад решетките.

Партията „Независими гърци” ще бъде представена в изборната надпревара от особено популярния в Гърция адвокат Василис Капернарос, който е и депутат. Според съобщение на партията лидерът Панос Каменос предложил кандидатурата, която била приета единодушно от членовете на парламентарната група. Заслужава да се отбележи, че миналия месец парламентът одобри свалянето на депутатския имунитет на Капернарос по искане на Службата за борба с финансовите престъпления. Според публикации в гръцките медии той е един от тримата депутати, които органите за финансов контрол разследват във връзка с изнасянето на големи парични суми в чуждестранни банки.

С едно кратко съобщение Twitter Либералният алианс обяви, че неговият лидер Григорис Валианатос ще бъде кандидат за кмет на Атина. Новината предизвика различни реакции сред потребителите в социалните мрежи, предвид факта, че на миналите избори партията бе подкрепила Георгиос Каминис. Някои даже заявиха, че кандидатурата му разединява гласоподавателите, които симпатизират на центристките партии с либерална насоченост.

Кандидатът на Комунистическата партия на Гърция е Никос Софианос, който е участвал и в предишни изборни надпревари.

Категории: Политика общински избори Атина кмет Георгиос Каминис Арис Спилиотопулос Гавриил Сакеларидис Григорис Валианатос Илиас Касидиарис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus