Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Битка на гиганти за гръцките летища

08 Юли 2014 / 10:07:45  GRReporter
878 прочитания

Без съмнение летищата са основен вход за туристите в Гърция. Като се има предвид, че колкото се увеличава броят на туристите, толкова ще се увеличават и приходите на летищата, приватизацията на около 28-те регионални летища в страната няма как да не привлече интереса на местния и чуждестранен бизнес.

Миналия петък Фондът за приватизации съобщи, че е одобрен договорът за концесия на големи гръцки летища.

Те са разделени на две групи. Първата включва летищата в Солун, Керкира, Ханя, Кефалоня, Закинтос, Актио и Кавала, към които при желание може да бъдат добавени три от летищата на Александруполи, Араксос, Каламата и Анхиало.

Втората група включва летищата на островите Родос, Кос, Самос, Митилини, Миконос, Санторини и Скиатос, а при желание и до три летища от тези на островите Лимнос, Хиос, Карпатос и в Неа Анхиало. Това е т.нар. „каймак“ на гръцките регионални летища. Смята се, че през летищата на Родос, Солун, Кос, Керкира и Ханя минават над 13 милиона пътници, което представлява 71% от пътникопотока. За тези летища е предвидена инвестиция в размер на над 100 милиона евро за подобряване на инфраструктурата.

Летищата на Закинтос, Санторини, Митилини, Миконос, Самос, Кефалоня, Актио и Кавала се смятат за развиващи се и средни по размер, като изискват реализирането на инфраструктурни проекти на стойност 95 милиона евро. Въз основа на данните за 2013, броят на пристигащите самолети на тези летища е достигнал около 4 милиона.

Кой се интересува

Приватизацията на летищата предизвиква сериозен интерес от страна на местни и чуждестранни гиганти, като се има предвид, че регионалните летища поемат голяма част от общия брой пристигащи самолети.

Според информация на пазара, концерните на френската Vinci и гръцката Ellactor, на немската Fraport и гръцката Copelouzos Group, на аржентинската Corporacion America и гръцката ΜΕΤΚΑ, както и американската компания Advent international проявяват особена активност във връзка с предстоящия конкурс. Освен това аржентинците и французите нееднократно са заявявали публично своя интерес.

Също така до втория етап от конкурса са преминали J&P Avax, „Международно Атинско летище“, Aeroports De La Cote d Azur, а турската TAV и чуждестранните групи Global Liman Isletmeleti, Flughafen Munchen Agrokor-Novaport Development и Engelinvest Israel Ltd, които бяха заявили интерес, не се класираха за втората фаза.

Обвързващите оферти се очаква да бъдат внесени до края на лятото, като не е изключено процедурата да бъде удължена и през септември.

 

 

Категории: регионални летища Гърция приватизация Vinci Ellactor Advent international
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus