Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безсрочната стачка на Земеделската банка предвести за идващата лавина от протести на всички гръцки банки

13 Декември 2010 / 15:12:41  Марина Николова
2665 прочитания

Днес сутринта затвориха всички клонове на Земеделската банка в Гърция и така се предвести 48-часовата стачка от утре на всички останали банки в страната. Стачката на служителите в Земеделската банка ще продължи безсрочно, а техните искания са да не се намаляват заплатите им с 10%, както се предвижда в точка 12 на новия проктозакон за трудовите отношения.

Стачката на банковите служители в ATEbank ще продължи и след срядата, когато е денят на общонационалната стачка и се очаква на улиците да протестират десетки хиляди служители от частните фирми и от държавните учреждения срещу новия меморандум. Дните, през които Земеделската банка на Гърция ще стачкува в нейните клонове ще работят по 1-2 служители, които ще могат да обслужват клиенти и да изпълняват текущите задължения.

Мълвите, че 35% от активите на банката – банкови клонове и корпоративни фирми ще бъдат продадени, все още не са взели формата на конкретно решение, заяви за GRReporter председателят на Съюза на служителите на Земеделската банка Костас Амутзиас.

“За 35%-та продажба на активите на банката се говори, че го е поискала Европейската Комисия за конкурентността, но никъде не е написано. Според нас няма никаква причина да се прилагат тези мерки за Земеделската банка. Ние очаквахме различно развитие – да се увеличи акционерският капитал и банката да участва в това, което беше обявил министър-председателят Георгиос Папандреу като държавен банков пилон. В момента сме изправени пред съвсем различна ситуация, защото както казват „така е поръчала тройката.” Както изглежда тройката е над всякаква правителствена политика и може да анулира правителствените изявления”, заяви още г-н Амутзиас.

„Ние се опитваме да не бъдат взети такива решения. Нито сме осведомени как ще се приложи едно такова решение, нито дали е дискутирано някъде. Дали ще бъдат затворени някои клонове и кои ще бъдат те, се взима решение от управлението на банката. Ние сме против това да затворят клонове на банката, против съдържанието на новия проектозакон и против мерките от новия меморандум и се опитваме да попречим на прилагането им. В проектозакона, който ще бъде гласуван утре за въвеждането на фирмените договори съществува член 12, който всъщност засяга Земеделската банка. За останалите банки все още няма някакъв определен закон за промени, но тях ги засягат като цяло промените от новия меморандум. В проектозакона става дума само за Земеделската банка, защото в нея има 77% акционерско участие на държавата и е най-голямата банка с държавни капитали. В член 12 се говори конкретно за 10% намаление на заплатите и орязване на надбавките”,  каза за GRReporter председателят на Съюза на служителите в Земеделската банка.

Някои от фирмите, в които участва с най-много акции Земеделската банка  са и нейните най-големи клиенти - фабриката за млечни изделия "Додони" и Гръцката захарна фабрика. Съществува силно вълнение за бъдещето на тези фабрики, тъй като те се намират в отдалечени погранични райони в Гърция като градовете Янина и Ксанти и не се знае каква ще е тяхната съдба, ако се оттегли капиталът на банката. От друга страна синдикатът на земеделците ПАСЕГЕС предложи акциите да бъдат взети от кооперациите, което ще бъде на практика жест от страна на правителството в подкрепа на развитието на кооперациите.

Всички останали банки в Гърция започват от утре 48-часова стачка, тъй като актуализираният меморандум предвижа изравение на условията на работа на всички банки. Исканията на техните служители са да няма съкращения на заплатите и уволнения. Според изявление на председателя на Синдиката на банковите служители Ставрос Кукос новите договори няма да имат осигурителни задължения и служителите няма да са предпазени от безпричинни уволнения, така че да се даде възможност да се пристъпи към големи обединения и продажби на банки.

„Разбира се, че ще взема участие в стачката. Това, което правят е да срутват извоюваното в продължение на десетилетия право на работещите да получават една средна заплата от 1000 евро в момента и да ползват основните трудови права. Запалатите ни ще станат по 700 евро. За какви пари говорим?!”, казва служител на гръцка банка.

Служителите на Земеделската банка ще протестират утре – вторник в 13:00 ч. на площад Синтагма, като предварително ще се съберат пред АТЕbank на ул. Панепистимиу и Криезоту. В сряда по време на общонационалната стачка ще участват в 11 ч. на площад Педио ту Ареос като предварителната им среща ще бъде в 10:30 ч. на ул. Юлиану и бул. Патисион.

 

Категории: АктуалноОбщество банки земеделска банка стачка капитал захарна фабрика корпоративни фирми заплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus