Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безработицата достигна 12 на сто за месец май

12 Август 2010 / 16:08:11  Виктория Миндова
1027 прочитания

След настъпването на кризата много предприятия и търговски обекти не издържаха на удара и обявиха фалит. Като резултат от това дойде и очакваното увеличение на безработицата, което обаче достигна за отрицателно време неочаквано високи нива. Според последната информация, предоставена от Националния статистически институт безработните в Гърция през месец май тази година са достигнали 12% от работоспособното население в страната. В сравнение със същия период миналата общият брой на безработните се е увеличил с над 43%.

Най-висок е ритъмът на растеж на безработицата при младите хора. Историята на 28-годишния Георгиос от Атина е показателна за трудностите, които срещат младите хора когато правят първите си стъпки в професионалния си живот. Георгиос завършва агрономство в град Лариса преди три години и оттогава не може да си намери работа по специалността. Работил е най-различни работи, като последната му длъжност е била служител в компания за организация на обществени събития. По една нещастна случайност през пролетта на 2010 година Георгиос си чупи крака и губи позицията си във фирмата, откъдето дори не са покривали здравните му осигуровки. След като се възстановява от травмата си, започва да търси неуморно работа, свързана с образованието си. „На всеки десет изпратени CV-та, имам обратна връзка само от едно-две места, които в повечето случаи ми се обаждат, за да ме уведомят, че мястото за което кандидатствам е запълнено,” разказва той.

Другата трудност, която среща младият мъж в търсенето на работа е, че най-често когато се стигне до интервю, евентуалният работодател винаги искат хора с поне две до три години работен стаж по специалността. Всички желаят да наемат готови специалисти с опит и никой не иска да се занимава с допълнителни обучения, разказва Георгиос. „В Гърция е рядкост да намериш добра работа, ако не познаваш някой, който да те предложи за определена позиция,” обяснява той. „Вече съжалявам, че въобще влязох да следвам,” признава младежът. Според него ако преди десет години се е опитал да влезе на пазара на труда веднага след завършване на гимназията, днес нямаше да има проблемите, които среща. Той разказва, че за разлика от други специалности, агрономството като учебна дисциплина в Гърция е свързана с много практически занимания и полеви семинари. Поради тази причина не е могъл да започне успоредно работа по специалността още докато е бил в университета. Георгиос е решен да търси нови перспективи за работа от септември. Готов е да работи вече каквото и да е, само да не стои безработен.

За съжаление статистическите проучвания не клонят в полза на младите хора като Георгиос. Според анализ на пазара на труда на Министерството на заетостта и социалното осигуряване до края на годината безработицата ще достигне 14%, което се равнява приблизително на 700 хиляди безработни. Още по-мрачни са прогнозите на Съюза на служителите в частния сектор (ГСЕЕ), които предвиждат 20 на сто безработица до края на годината или повече от един милион души, разчитащи само на социални помощи от Бюрата по труда. Министърът на заетостта Андреас Ловердос изразява дълбоката си загриженост от увеличаващия се брой на безработните, което неизбежно ще се отрази и на без това задъхващите се социално-осигурителни каси. Според заместник-министъра на заетостта и социалното осигуряване Георгиос Кутруманис на всеки 100 хиляди безработни, държавата губи от неплатени осигуровки 800 милиона евро на година.

Категории: ИкономикаПазари безработица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus