Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безплатна юридическа помощ за младежи

01 Август 2013 / 18:08:36  Виктория Миндова
801 прочитания

Икономическата криза не само бръкна дълбоко в джоба на гърците, но създаде поредица от непознати доскоро проблеми свързани с трудово-правните отношения, държавната администрация и други въпроси, които искат намесата на юрист, за да бъдат решени. В същото време затрудненото финансово положение и липсата на добра информираност на гражданите за техните права и задължения поставя нови предизвикателства пред хората в затруднено положение.

Новата обща инициатива на Главна дирекция на младежта и Асоциацията на стажантите и младите юристи “Юридическа помощ за младите” дава възможност на всички граждани в Гърция до 30-годишна възраст да ползват безплатно познанията на адвокатската гилдия.  

“Най-голяма интерес за гражданите в тази програма има към предоставяне на помощ за разрешаване на граждански спорове и по темите свързани със задлъжнелите семейства”, заяви за GRReporter Георгиос Ставридис.

Непълнолетни лица, които имат проблеми със закона също могат да се ползват от услугите на програмата. На тях може да бъде осигурена юридическа защита, без да се притесняват за заплащането на адвокат. Въпроси свързани с имиграцията и екстрадирането от страната също влизат в списъка с услуги, които специалистите предоставят.

Към безплатните услуги ще могат да се обръщат и младежи със зависимости към алкохола и наркотиците, които в резултат на състоянието си имат проблеми със закона.

Изключение за възрастовата граница се прави в случаите на насилие и трафик на жени, когато младите адвокати ще могат да предоставят безплатни услуги на жени до 35-годишна възраст.

Ставридис заяви, че до момента в програмата са се вписали за участие около 270 млади юристи и адвокати, които искат да станат част от проекта “Юридическа помощ за младите”. Програмата има пряка полза не само за гражданите, които финансово не могат да си позволят адвокатски услуги, но и за самите млади юристи, които ще имат възможност да натрупат опит в реални работни условия.

“Ползите от програмата са комплексни. Не само гражданите ще могат да се ползват от безплатни юридически услуги, но младите колеги ще започнат бавно и полека да навлизат в професията и да получават възнаграждение за работата си”, подчерта специалистът. Той обясни, че подобно на други области в обществено-икономическия живот, финансовата криза е засегнала и сектора на юридическите услуги. Младите специалисти трябва да натрупат сериозен опит преди да започнат да получават възнаграждения, а с тази програма техният хонорар ще се покрива от бюджета, осигурен от Главна дирекция на младежта.

За да стане известна инициативата колегията на младите адвокати ще започне масирана комуникационна кампания, в която ще се включат организациите за местно самоуправление, местата за лишаване от свобода, неправителствени организации и дори църквата.

Какви са необходимите документи, за да получите безплатна юридическа помощ от програмата?

1. Молба, в която се посочва накратко предмета на спора или нуждата за предоставяне на безплатна правна помощ.

2. Копие от лична карта или друг валиден документ, който указва възрастта на заинтересованото лице.

3. В случай на нужда трябва да се даде пълномощно за представяне на лицето от службата, която се грижи за него (пробационната служба, Центърът за лечение на наркозависими ОКАНА, Националната организация за социална взаимопомощ и т.н.

4. Официален документ или сертификат за удостоверяване на финансовата несъстоятелност на кандидата (карта за безработни от бюрото по труда, копие на данъчната декларация на лицето или неговите родители, ако е непълнолетно, удостоверение за социално подпомагане и т.н.)

5. Официална декларация от заявителя, която посочва предишна получена помощ по линия на програмата, както и обстоятелствата по случая.

6. В случай на непреодолима сила, поради която не е възможно да се представи изискуемите документи, юристите ще вземат сами решение дали да предоставят безплатна правна помощ по линия на програмата.

Категории: Криминална хроника безплатна юридическа помощ Главна дирекция за младежта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus