Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безмилостни наказания за корумпираните политици обмисля правителството

28 Май 2010 / 10:05:12  GRReporter
1658 прочитания

Признанието на бившия министър на транспорта Тасос Манделис, че е получил както сам го дефинира „предизборно дарение” от Siemens в размер от 450 000 евро, разтърси гръцкото правителство и парламента, които решиха да вземат мерки. Мълвите, че г-н Манделис се готви да се завърне в Азербайджан, подтикнаха прокуратурата на Висшия съд да издаде заповед да бъдат забранени пътуванията му извън страната. Бившият министър през последните години живее в Азербайджан, където съветва местното правителство как да опрости бюрокрацията и да децентрализира обществените служби. Но в момента той се намира пред наказателно обвинение за пране на мръсни пари или иначе казано за узаконяване на приходи от криминални дейности.

Според юристите обвинението в тежест на бившия министър не е отписано, тъй като трябва да минат 20 години от извършването както е за обикновените граждани, защото за г-н Манделис вече не важи чл. 86 на Конституцията за наказателна отговорност на членове на правителството. Г-н Манделис вчера остана в столицата и заяви, че е на разположение на правосъдието за показания. През сълзи той даде одобрението си да бъдат отворени банковите му сметки. Костас Симитис - министър-председател в периода, когато Манделис е получил подкупите от Сименс, заяви, че е огорчен от случаите на корупция, които се разкриват в момента и засягат периода между 1996-2004 г.

Сред политическата вихрушка, която предизвика признанието си пролича, че партиите са решени да се сблъскат фронтално с всеки случай на корупция и да накажат виновниците. Правителство се готви да състави решение, според което накзанието за политически лица, които е доказано, че с действията и пропуските си са навредили на държавата ще бъде обвързване на имоти, парични глоби, но и затвор. Вече се обсъжда предложение от страна на управляваща партия, но и на опозицията за търсене на гражданска отговорност, а не само на наказателна или политическа от политици замесени в скандали.

От правителството преценяват всички юридически страни на въпроса, така че решението им да не остави никакви вратички за престъпилите закона политици в смисъл на отписване на престъпленията им заради отминала давност. Министърът на правосъдието Харис Кастанидис заяви, че гражданската отговорност за политиците вече е влезнала в закона за собствеността. Гражданска отговорност ще се потърси от замесените в случая „Ватопед” с манастирските имоти, в случая с облигациите, но и с подкупите на политици от страна на Сименс. Държавата ще започне по съдебен път да иска обезщетения от бившите министри. Първоначално ще трябва да оцени щетите, които са й предизвикани и по съдебен път да си поиска обезщетенията за много милиони евро от всички политици, които са я обрали. В случаите, когато те не могат да заплатят, ще бъдат обвързани техните недвижими имоти и ще бъдат замразени банковите им сметки. В момента министърът на финансите очаква официалното решение, за да пристъпи към действие. Няма да има милост в случаите на корупция, подчертаха от правителството.

 

Категории: АктуалноПолитикакорупция скандали Сименс Ватопед
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus