Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бездействието през 2012 струва три милиарда евро на Гърция

10 Юли 2012 / 19:07:33  GRReporter
2548 прочитания

Бездействието и липсата на смели реформи през 2012 се оказа, че ще струва на Гърция три милиарда евро. Тази новина донесе финансовият министър Янис Стурнарас, който в началото на тази седмица се срещна за първи път с финансовите министри на 16-те страни членки на еврозоната в качеството си на техен колега. Държавата трябва да спести три милиарда евро до края на тази година, главно защото между март-юли в Гърция не бе предприето нито едно съществено съкращение на разходите или друг тип реформа, която може да намали разликата между приходите и разходите в държавния бюджет.

Можем да вземем еквивалентни марки, които да убедят кредиторите, че страната може да навакса загубеното време, обясни след срещата на Юрогруп Янис Стурнарас. Мерките все още не са уточнени, но икономическият отдел към правителството работи върху тях. Министърът остави да се разбере, че ако може да се намерят алтернативни източници на средства или спестявания от други дейности, правителството ще се опита да избегне съкращаването на заплатите на полицаите, военните, пожарникарите и медицинските лица. Това няма да се окаже лесна задача след като юнския транш от помощта не влезе по гръцката сметка и до септември държавното управление трябва да намери начин да покрие вътрешните липси.

Рецесията в Гърция се оказа много по-дълбока отколкото тройката и предишното правителство бяха изчислили. Това ще попречи на Гърция да достигне целите си според Меморандума за финансова помощ. Стурнарас се ангажира да намали бюджетния дефицит за тази година в абсолютна стойност до 14,8 милиарда евро, а не като съотношение към БВП. Миналата година дефицитът завърши като 10% от БВП, а тази година той трябваше да бъде намален до 7,5% от БВП. Това явно няма да може да бъде постигнато, поради свиването на общия обем на икономиката.

Общото настроение на европейсците спрямо Гърция според Стурнарас е: “Имаме подкрепа, но няма да дадат отстъпки в изпълнението на програмата”. За момента финансовият министър определя като най-важна задача получаването на следващия транш от 31 милиарда евро. За тази цел правителството трябва да покаже не само добра воля за промяна и действие, но и реални резултати. Траншът ще се раздели на три вноски в зависимост от напредъка на мерките.

Приватизацията остава силната карта, която правителството на Андонис Самарас ще играе, за да може да възвърне доверието на външните партньори и инвеститорите. Тази позиция подкрепи и председателят на Банката на Гърция Георгиос Провппулос, който определи стратегията на правителството като правилна. На среща с президента на републиката Карлос Паплуляс, Провопулос заяви, че дългият предизборен период е засилил несигурността в страната и сега е време за незабавни действия. “Трябва много по-бързо да покрием загубеното разстояние, да приложим пренебрегнатите досега реформи и смело да започнем с приватизацията и оползотворяването на държавната собственост”.

Вятърът на промяната в приватизационната политика на Гърция не успя да оживи финансовия пазар и Атинската фондова борса завърши със загуби от 3,26%. Главният показател на борсата достигна 621,69 базови пункта, а оборотът бе 32 милиона евро. Минимален спад от 0,03% отбеляза лихвата по шестмесечните държавни полици, които Агенцията за управление на външния дълг продължава да пуска на пазара. Финансовото министерство успя да събере 1,63 милиарда евро, като плати за тях 4,7% лихва, а офертата бе надхвърлена 2,14 пъти.

Категории: ИкономикаКомпании Стурнарас мерки тройка Гърция Юрогруп
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus