Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Без съвместни изявления приключи срещата на Ципрас с папа Франциск

18 Септември 2014 / 16:09:42  GRReporter
648 прочитания

Между 20 и 45 минути е продължила срещата между папа Франциск и лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, според репортажи в различни гръцки медии. Тя не бе последвана от общи изявления, нито от обща снимка.

Според неназовани източници, по време на дискусията папата е заявил, че в днешната епоха обществата страдат от ценностна криза и подчертал, че е немислимо държавите да спасяват банките, а не хората.

Малко по-късно в профила на Алексис Ципрас в социалната мрежа Facebook се появи следното изявление: „С папа Франциск, наричан и „папа на бедните” имаме различни идеологически стартове, но се срещаме в общочовешките ценности, като солидарността, нуждата за ближния и социалната справедливост”.

По време на лидерът на СИРИЗА заявил, че „диалогът между левицата и християнската Църква ще продължи”. Ципрас описал пред папата ситуацията в Гърция, която „продължава да потъва все по-дълбоко в кризата, която е на път да се превърне в хуманитарна. Нужна ни е подкрепа от все повече сили в Европа, за да поставим край на тази политика”.

Двамата мъже обсъдили и въпроса с имиграцията, като се обединили около мнението, че трябва да се предприемат всички необходими мерки, за да се избегнат и други смъртни случаи в Средиземно море.

Папа Франциск подарил на лидера на СИРИЗА  папски медал и апостолическото си обръщение „Радостта от Евангелието”. От своя страна Ципрас му подарил маслинов клон като символ на мира.

Срещата във Ватикана продължи да е една от най-коментираните в социалните мрежи.

„Понеже не виждам от тук, кажете ми какъв дим излиза във Ватикана – черен или бял?”.

„Но защо никой не казва „браво” на папата, че кани във Ватикана неграмотни дечица от бедни държави”.

„И атеист и в Света гора/ Ватикана, и за драхмата, и за еврото”, са само част от коментарите.

Това, което провокира злободневните сред тях е фактът, че в продължение на години гръцката левица бе превърнала атеизма в основна част от идеологията си, а нейният днешен лидер в рамките на малко повече от месец посети и Света гора и Ватикана.

Оксиморонът бе представен по изключително сполучлив начин от карикатуриста Димитрис Хандзопулос във вестник „Та неа”. Неговата версия за разговора между папата и Ципрас е следната:

-Алексис, ако посещението ти в Света гора беше умен ход, посещението ти във Ватикана е направо гениален.

- Мисля, че преувеличавате.

- Никак. Ти си първият ляв търговец, който се сети да купи „опиум за народите” след проучване на пазара”.

Категории: Политика Алексис Ципрас СИРИЗА Ватикан папа Франциск среща
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus