Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Без консенсус завърши поредната среща на Лукас Пападимос с партийните лидери

05 Февруари 2012 / 21:02:26  GRReporter
1407 прочитания

Без резултат приключи срещата на гръцкия премиер Лукас Пападимос с лидерите на трите партии, които подкрепят кабинета му. На продължилите повече от 5 часа преговори Пападимос се опита да ги убеди да гласуват в полза на реформите за финансова стабилизация. Утре те ще се срещнат отново.
    И тримата политици Георгиос Папандреу от ПАСОК, Андонис Самарас от Нова Демокрация и Георгиос Карадзеферис от крайнодясната ЛАОС не желаят да подкрепят мерките, които изисква надзорната тройка, защото те не са популярни и ще им струват много гласове на следващите избори. Става дума за премахването на 13-та и 14-тата заплата, намалението на минималното месечно заплащане от 751 на 600 евро  и на пенсионните добавки и съкращаването на служители в държавния сектор.
    С непрекъснатите си отлагания и половинчати мерки Атина вече изчерпа търпението на Брюксел и президентът на Юрогруп Жан-Клод Юнкер днес недвусмислено заяви, че ако тази вечер няма новина, Гърция трябва да се готви за фалит през март. Ако Гърция не приложи тези мерки, няма да получи следващия пакет финансова помощ от 130 милиарда евро. Без него страната няма да може да изплати задълженията си към кредиторите, които изтичат през март и ще е принудена да фалира официално.    
    От вчера в Атина се намират и представителите на частните кредитори на Гърция, които са готови да опростят над 100 милиарда от гръцкия дълг, но само при положение, че страната се споразумее с Евросъюза за втория спасителен пакет. Преговорите с тях продължиха седмици наред и вече са пред финализиране, но също са заплашени от провал, ако политиците се окажат неспособни да подкрепят реформите.

    “Няма да подкрепя мерки, които ще доведат до избухването на революция, която след това ще се разпростре из цяла Европа”, заяви на излизане от резиденцията на премиера Георгиос Карадзеферис. “Ще се опитам с всички сили да се противопоставя на тези мерки, които ще доведат до задълбочаването на рецесията”, заяви от своя страна Андонис Самарас. Георгиос Папандреу е все още в резиденцията на премиера. Очаква се общо писмено съобщение на тримата партийни лидери. А по-късно тази вечер министър-председателят Лукас Пападимос свиква извънредно заседание на кабинета си.
    Агенция Ройтерс предава от Брюксел, че Европейската комисия е изключително разочарована от гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос. Агенцията се позовава на анонимен източник, който твърди, че представителите на надзорната тройка търсили Венизелос за разговори, а той в това време се занимавал с партийните си амбиции в ПАСОК. Както е известно, той е основният претендент за лидерския пост, който в момента се заема от Георгиос Папандреу.

Категории: Лукас Пападимос надзорна тройка реформи нова финансова помощ гръцки дълг фалит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus