Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Без камиони по пътищата, но със самолети в небето

25 Юли 2010 / 11:07:42  GRReporter
2416 прочитания

Диспечерите отмениха обявената за неделя стачка, но пък от утре започва стачка на шофьорите на камиони и цистерни.

Въпреки очакванията днес да не се изпълнват полети от и към Гърция, полетите днес ще се извършват без проблеми, тъй като диспечерите от Съюза за въздушно движение в Гърция отмениха предварително обявената стачка, която трябваше да започне в полунощ. В петък тя бе обявена за незаконна от административния съд на Атина. В съобщение на Съюза се казва, че неговите членове отхвърлят като цяло законопроекта на министъра на транспорта Димитрис Репас и отбелязват, че ще пристъпят към протестни действия, за които ще обявят в каква форма ще бъдат в някой от следващите дни.

Служителите планират да следват строго международните правилници за капацитета на въздушното пространство като ще позволяват да преминават определен брой полети на час, което се очаква да предизвика закъснения в полетите. Решението на диспечерите да пристъпят към действия в средата на лятото предизвика острите реакции на туроператорите, които отбелязват, че след протестите на пристанищните работници преди няколко седмици, сега окончателно ще бъде поставен погребалния камък върху гръцкия туризъм. Според данните на Службата за гражданска авиация пристиганията на чужденци за първото шестмесечие на 2010 г. са намалели с 1,2% в сравнение с миналата година.

Срещу законопроекта на Димитрис Репас се възпротивяват и шофьорите на камиони и цистерни, които от утре започват безсрочна стачка. Те са против отварянето на професията и създаването на фирми за пътни превози. Въпреки че стачката е била програмирана за 27 август, шофьорите решиха да започнат веднага протестните действия, което ще причини проблеми в зареждането на пазарите и също не е най-хубавото нещо, което може да се случи в разгара на туристическия период.

Шофьорите обвиняват правителството, че държавата им е продала разрешителните за камионите за тройно по-високи цени от днешните. Критикуваният проектозакон на Министерство на транспорта и инфраструктурата беше обсъден и одобрен в петък на Министерски съвет. Фирмите за пътен превоз ще бъдат под формата на АД и ООД и сред критериите за развиване на дейност са икономическите им възможности, професионалната им квалификация и славата на пазара. Собствениците на старите разрешителни ще имат срок от три години , за да ги пригодят към новите критерии.

Категории: АктуалноПолитикатранспортсамолети диспечери шофьорикамиони цистерни стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus