Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Без данъци корабните индустриалци

25 Юни 2012 / 14:06:34  Виктория Миндова
965 прочитания

“Корабите имат перки и бързо могат напуснат пристанището”, отговори лаконично новият министър на гражданския флот Костис Мусурулис на въпроса на GRReporter дали подкрепя промяната в данъчно облагане за корабните индустриалци. Въпреки задълбочаващата се криза и западащите приходи в държавната хазна, корабните компании остават с най-ниското данъчно облагане в Гърция. Високите данъци и извънредните облагания върху приходите на обикновените данъкоплатци в съчетание със задълбочаващата се рецесия, направиха данъчните облекчения за корабните индустриалци трън в очите на обществото. “Със сигурност няма да обложим всеки кораб в Гърция с 500 хиляди евро, както бе обещала предизборно политическата опозиция (СИРИЗА)”, поясни министърът.

Полемиката около това колко и какво трябва да плащат този тип предприемачи на държавата в Гърция съществува от много години. Фактите сочат, че приносът на морския транспорт към икономиката на Гърция доближава 6% от БВП, а от него зависят около 600 хиляди работни места. Въпреки, че в момента Гърция преминава един от най-тежките периода в модерната си история, по всичко личи, че и това правителство няма да посмее да обложи корабособствениците с по-високи данъци. Те се оказаха едни от малкото облагодетелствани, които са в позиция да заявят на държавното управление (което и да е то), че ако посмее да ги натовари с нови данъчни задължения, ще пренесат централите си в страни с по-благоприятен данъчен климат.

“Трябва да се намери правилното равновесие и разбирателство между интереса на държавата и възможността на бизнеса, за да може една мярка да даде положителен резултат. Това важи и за данъчното облагане”, заяви по темата заместник-министърът на търговския флот Георгиос Верникос. Той смята, че с диалог може да се достигнат някой отстъпки, но е категоричен, че над всичко правителството трябва да запази корабните бизнесмени в рамките на страната.

На първата среща с представителите на медиите в ролята си на министър Мусурулис и заместникът Верникос заявиха, че смятат да изготвят 10-годишен план за модернизация и развитие на мореплаването, търговията и свързаните с тях инфраструктури. “Предпочитам да подобря съществуващите инфраструктури, отколкото да строя нови”, призна личните си предпочитания Верникос. Министърът се обяви открито “За” приватизационните процеси за пристанищните инфраструктури и услуги свързани с морския транспорт и туризъм. В четвъртък министърът ще посети Фонда за управление на държавната собственост, за да се запознае с програмата за раздържавяване, която засяга неговото министерство. “Има различни начини да се приватизира държавна собственост и аз лично съм почитател на отдаването концесионните договори”, обясни той.

“Нека да не забравяме, че за да има днес в Гърция интерес за инвестиции, първо трябва да си възвърнем доверието на инвеститорите. Това ще стане като усетят страната стабилна. Основната стъпка в тази насока дойде със съставянето на правителство”, допълни заместник-министърът. Според него, докато чуждестранните инвеститори не усетят, че в Гърция има дългосрочна стабилност, приватизацията няма да може да стартира.

Със задълбочаването на финансовите проблеми на държавата и ограничаването на пътническия трафик в някои дестинации, в последните две години бяха затворени не малко фериботни линии към по-малките острови. Според специалистите това се дължи главно на високата цена на горивата, което повиши разходите на пътническите кораби и направи несъстоятелни извършваните курсове. Въпреки очевидните трудности около задържането на някои дестинации, министърът заяви: “Гарантирам, че нито един остров няма да остане без превоз”. Той залага главно на разработването на програма за отварянето на частни транспортни компании, които да извършват малки курсове между островите, които да покриват нуждите на местните жители в несъстоятелните за големите форми дестинации.  

Категории: ИкономикаПазари корани индустриалци Гърция данъчно облагане данъчни облекчения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus