Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Без OSI архитектурата на еврозоната ще се промени

15 Април 2013 / 10:04:58  GRReporter
899 прочитания

    Мария Спасова
    Както Гърция провежда фискална консолидация, за да намали бюджетния си дефицит, така и страните от европейския север трябва да намалят ръста си, за да се реши кризата в еврозоната. Според финансовия министър Янис Стурнарас това може да стане по много начини и един от тях е опрощаването на част от дълга към държавите кредиторки (OSI - Official Sector Involvement). “Какво още може да направи Европа за излизане от кризата? Банковият съюз не трябва да закъснява. Нашето правителство се стреми да промени не само Гърция, но и Европа”, заяви още Янис Стурнарас.
    Ръководителят на мисията на МВФ за Гърция Пол Томсън призна, че дългът на Гърция е далече от нормалното му ниво, но се съгласи с гръцкия финансов министър, че Европа притежава и ресурси, и инструменти, за да намали това бреме върху гръцката икономика. Той потвърди, че тази сутрин Гърция и представителите на кредиторите са постигнали споразумение по изпълнението на програмата и следващият транш от 2,8 милиарда евро ще бъде изплатен в следващите седмици. “Високата рецесия и окастрянето на облигациите, притежавани от частни институции поставиха банките в сериозна позиция. Но депозитите са застраховани - 30 милиарда евро са разпределени между банките за тази цел”, призна още Пол Томсън.
    Представителят на Economist Intelligence Unit Лаза Кекич обаче съобщи, че предвиждането на икономистите е по-мрачно от официално приетото в Атина. "През 2013 - 5% рецесия, 2014 - 2% рецесия, ръст през 2015, но той ще е много слаб и уязвим. В краткосрочен план не виждам Гърция да излезе от еврозоната, но в дългосрочен - за да възстанови конкурентността си това не е изключено. Ще има много трудности в началото, но ползите в дългосрочен план ще са големи. Когато останалите го видят на практика, ще има и други страни, които ще напуснат еврозоната”, е предвиждането на Economist Intelligence Unit.

    Според Пол Томсън именно несигурността около пътят, който ще следва Гърция и политическата нестабилност през 2012 са причината за много по-голямата от очакваната рецесия. “Причината за голямата рецесия е доверието. Нека не забравяме, че икономиката е доверие. Миналата година имахме голяма несигурност - избори, въпроси накъде е тръгне Гърция и това доведе до голямо недоверие сред инвеститорите и сред вложителите. Гърция трябва да изпълни фискалната програма, под която се е подписала. Малка част остана да се извърши, белезите на растежа скоро ще се проявят”, смята представителят на Международния валутен фонд.
    Финансовият министър Янис Стурнарас обаче вярва, че дискусията вътре или вън от еврото за Гърция вече е приключила. “За гръцкия публичен дълг е виновна не само Гърция, но и Европа. В момента, в който Гърция започна да има големи дефицити, северните страни започнаха да имат големи излишъци. Това Европа закъсня много време да го разбере. Щастливи сме, че взехме един заем, който е много по-голям от нашия БВП и с лихви, за които останалите ни завиждат”, бе откровен министърът.
    Откритите въпроси пред Гърция са по-ефективната борба с укриването на данъци, което продължава да има застрашителни размери, либерализирането на пазара и отварянето на затворените професии, за да паднат цените, които продължават да бъдат високи въпреки продължителната рецесия и падането на табуто за уволнения в държавния сектор. Така Пол Томсън обобщи какво Гърция трябва да свърши в следващите месеци. Янис Стурнарас отговори, че данъчната администрация в Гърция придобива все по-голяма самостоятелност, а дори и много известни личности се намират в момента в затвора за неплатени данъци. Стурнарас припомни, че още като директор на Института за индустриални и икономически изследвания е бил сред най-горещите привърженици на отварянето на затворените професии и либерализирането на пазара. А реформирането на държавния сектор започва с пълни темпове.
    92 милиарда евро са напуснали гръцкия банков сектор от началото на кризата, но гръцките банки нито за момент не са спрели да изплащат влоговете на гражданите, припомни на свой ред президентът на Асоциацията на гръцките банки и на Националната банка на Гърция Георгиос Заниас. Според него размерът на гръцкия банков сектор е по-малък от средния за Европа и затова тук депозитите са напълно гарантирани. “Гръцките банки бяха водещи в Югоизточна Европа до 2009 и в момента започват да възстановяват лидерската си позиция”, заяви още Заниас.
    Пол Томсън потвърди, че по-голямата част от 50-те милиарда евро, необходими за банковата рекапитализация са вече в гръцките банкови трезори и ще останат там като гаранция за вложителите и инвеститорите, че гръцкият финансов сектор е стабилен.

  

Категории: Янис Стурнарас Пол Томсън гръцка криза банкови депозити опрощаване на дълга надзорна тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus