Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Бедстващ кораб със 700 нелегални емигранти и въоръжени край Крит

26 Ноември 2014 / 10:11:36  GRReporter
932 прочитания

Мащабна операция по спасяването на бедстващия кораб “Барис”, плаващ под флага на Кирибади при изключително лоши атмосферни условия извършва гръцката брегова охрана в сътрудничество с военноморските и военновъздушните сили. Днес по обед в град Йерапетра се очкава да акустира корабът, който е дърпан от фрегатата “Идра”, бедстващите имигранти ще бъдат настанени в затвореното баскетболно игрище на града.
    Вчера в ранната сутрин корабът бе засечен на 60-70 морски мили югоизточно от град Йераперта на остров Крит. От първите снимки, направени от гръцките власти става ясно, че на борда му има над 700 нелегални имигранти, сред тях и въоръжени хора.
    Фрегатата “Идра” приближава бедстващия плавателен съд, за да го издърпа към брега, след един неуспешен опит на търговски кораб да стори същото. На борда на кораба слиза и един спасител от хеликоптер “Супер пума” на бреговата охрана, за да координира спасителната операция. Гръцките власти обаче са в пълна готовност, тъй като не е ясно какво точно се случва на кораба и кой взима решенията на него. Според военни източници въоръжените мъже на кораба са трафикантите, но не е ясно какъв е броят им и с какви оръжия разполагат.
    Първоначално искането на бедстващите било да ги изтеглят до Италия, но поради лошите атмосферни условия - северен северозападен вятър със сила 8 бофора и вълни, които достигат до 3 метра - се съгласили да бъдат издърпани до Крит. Във водите около град Йерапетра са съсредоточени големи сили на военноморския флот.
    В града вече се намира главният секретар на Министерството на обществения ред Серафим Цокас, който е отговорен за настаняването на 700-те имигранти и оказването на първа помощ.

А това е снимка, направена от спасителния хеликоптер "Супер пума":

Според гръцките власти имигрантите на кораба са от Афганистан и Сирия, но не е ясно нито откъде, нито кога е тръгнал корабът.

Очаквайте подробности.

 

Категории: бедстващ кораб със 700 нелегални имигранти край Крит Йерапетра Барис флаг на Кирибади фрегата Идра въоръжени трафиканти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus