Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бащата на разкъсаното от бомба момче разказва одисеята на семейството си

31 Март 2010 / 12:03:33  GRReporter
1148 прочитания

Бащата на разкъсаното от бомбата 15-годишно момче разказва одисеята на семейството си, което бяга от бомбите в Афганистан, но смъртта ги застига в Атина.

 

“Искам да помоля гръцкия народ, гръцката полиция, г-н Папандреу и правителството да открият и да арестуват убийците на моето дете. Искам да знам, че един ден ще бъдат осъдени. Тези, които убиха Хами, не убиха само сина ми. В негово лице убиха милионите бежанци, които сме изтръгнати от корените си, за да намерим един по-добър живот на друго място” заявява Мохамед Надзафи - бащата на разкъсаното от бомба 15-годишно момченце в квартал Патисия.

Г-н Надзафи разказва одисеята на своето семейство, което тръгва от Афганистан в края на миналото лято, за да открие по-сигурно място, където да живеят и да израстнат децата. Но половин година по-късно кошмарът, от който са избягали от родината си, ги застига в Атина.

„Боли ме, че не съм бил там. Тогава може би бомбата щеше да избухне в ръцете и щеше да се спаси детето ми или пък щех да видя какво има в чантата и нямаше да се случи лошото” казва Мохамед Надзафи.

В Афганистан г-н Надзафи е бил директор на две начални училища, които е основал неговия баща. Мохамед и семейството му живеели в град Газни, който се намира югоизточно от Кабул, близо до Пакистан. „Но талибаните са против образованието, а аз не можех да оставя децата си и най-вече момичетата си необразовани. Когато дойдоха американците повярвахме, че талибаните са свършени. По напоследък пак се сдобиха с власт и животът ни се превърна в кошмар” разказва бащата на малкия Хами за вестник Та неа. Семейството решава да избяга от Афганистан – две от момичетата отиват в Иран при роднини, едно заминава за Австралия, а останалите членове на семейството – Мохамед със съпругата си Захра и двете им малкии деца – 15-годишният Хами и неговата 11-годишна сестра Ферсте, тръгват към Европа. Продават цялата си покящнина и с парите плащат на трафиканти да ги преведат от Пакистан в Турция, откъдето заминават към Гърция.

„От баща си научих много неща за гръцката история и най-вече за Александър Велики, чието име в Афганистан е много известно. Когато събрахме парите, казах на семейството си, че ще отидем да живеем в Гърция. Исках децата ми да научат езика и да живеем в една страна, на чиято култура се възхищаваме. Оставихме бомбите зад гърба си, вярвайки, че сме се спасили, но смъртта ни дебнеше в Атина”.

Въпреки че министерството за защита на гражданите даде разрешение на смейството на Мохамед Надзафи да пътува в която страна пожелае, те са решени да останат в Гърция. „Само че този път имам още една причина – тук ще е погребан сина ми” казва бащата.

След случилото се в понеделник, когато бомбата избухна в ръцете на 15-годишното момче, неговата сестричка беше сериозно ранена. Засега й е направена операция на очите – с едното око тя няма да може да вижда, но докторите се опитват да спаст зрението на другото й око. Вчера те решиха да махнат системите на 11-годишното момиченце, сигурни, че здравето й се е стабилизирало.

Вчера две новопоявили се терористични организации поеха отговорност за поставената бомба в атинския квартал Патисия, но полицията е объркана, защото резултатите от експертизата на взривния механизъм сочат към трета терористична организация – „Конспирация на огнените ядра”. Тази терористична организация, обаче публикува декларация на сайта на гръцката indymedia, че няма нищо общо със случилото се.

 

 

Категории: АктуалноКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus