Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Barclays дава над 50 процента шанс, че Гърция ще разсрочи дълга си

24 Октомври 2010 / 10:10:48  GRReporter
1068 прочитания

Главният икономист на най-голямата британска банка и една от най-големите в света Barclays Майкъл Дик смята, че вероятността за изненадващо и неочаквано спиране на плащанията по гръцкия външен дълг е малка. В същото време в интервю за гръцкия икономически седмичник Исотимия той заявява, че дава повече от 50 на сто шанс за едно по-финно предоговаряне на условията по плащането на гръцкия дълг под формата на swap споразумение, при което задълженията на гръцката държава към кредиторите й ще са с малко по-ниски стойности от тези в момента. “В случай, че Гърция не предприеме разсрочване по дълга си, световните пазари ще започнат да увеличават натиска си ивъзможността от фалит ще се доближи”, подчетрава икономистът.
    По подобен начин оценяват състоянието на Гърция още много финансови институции. Според Citigroup невъзможността на гръцкото правителство да събира дължимите данъци и увеличаването на лихвите по кредитите не оставят никакви възможности за оптимизъм. Дори и със съвсем строги икономии през 2013 година лихвите по дълга ще достигнат 8 на сто и необходимостта от кредитиране на гръцката икономика ще е огромна. Друга британска институция Royal Bank of Scotland оценява като изключително трудно и нереалистично излизането на Гърция на международните пазари през 2012 година, както предвижда Меморандумът с международния валутен фонд. През тази година Гърция би трябвало да закупи от световните пазари 13,1 милиарда евро допълнително от 10-те милиарда, който ще получи съгласно Мемурандума. Според RBS това е изключително оптимистичен сценарий.
    Разсрочването на плащанията на гръцкия външен дълг е неизбежно и според нобеловия лауреат Нуриел Рубини, който още миналата година нарече Гърция Lehman Brothers на Европа. В интервю за Катимерини обяснява, че предприетите ограничения на обществените разходи, увеличаването на данъците и рязкото намаляване на кредитите са довели до свиване на икономиката и спад на брутния вътрешен продукт. “В Гърция в момента се наблюдава влошаване на съотношението бюджетен дефицит, държавен дълг и БВП. Дори и страната да предприеме всички болезнени реформи, предвидени в меморандума, през 2013 година нейният дълг ще е 148 на сто от Брутния й вътрешен продукт. Гръцката икономика не може да издържи такъв дълг без да поиска разсрочване на плащанията по него”, обяснява Нуриел Рубини, когото списание Тайм нарежда сред 100-те най-влиятелни личности на планетата. “Ако не искате да го наречете фалит, не го наричайте фалит. Но той е неизбежен и ще се случи”, заключава икономистът.
    За опасност от успокоение сред гръцкото общество сигнализира и управителят на Банката на Гърция Георгиос Провопулос, според който местната икономика не би могла да издържи ново повишаване на данъците. За да подобри представянето в приходната част на бюджета той препоръчва на гръцкото правителство да е по-последователно в борбата срещу укриването на данъците и да намали необлагаемия минимум. В доклада си за състоянието на финансовата система на Гърция Провопулос предупреждава, че 2/3 от оздравителните процедури трябва да са свързани с намаляването на разходите в държавния сектор и само 1/3 от данъците (ликвидиране на укриването им и намаляване на необлагаемия минимум). Той препоръчва на правителството по-смели стъпки към обединяване и приватизация на губещи държавни предприятия. Според управителя на централната Банка на Гърция ако тези негови съвети се приложат на практика, в 10-годишен период гръцката държава ще спечели от 3 до 5 милиарда евро или 1,2 до 2,2 процента от Брутния вътрешен продукт на страната.
    На фона на мрачната обща картина на гръцката икономика и обществени финанси единствената положителна новина идва от банковия сектор. През миналата седмица Eurobank EFG успя да продаде ценни книжа за 500 милиона евро, а Националната банка на Гърция е готова да последва примера й и да събере 1 милиард евро. Според анализаторите това ще стане не по-късно от март 2011. Към опит за кредитиране отвън се стреми и Alpha Bank без засега да е дала индикации каква сума ще се опита да събере. Докато изпълнителният директор на Националната банка на Гърция Апостолос Тамбакакис подчертава, че неговата институция на този етап не се интересува от сливане, а от кредитиране от чужди банки, слуховете за предстоящи сливания продължават да се ширят из гръцките медии.
    За да увеличи капитала си контролираната от Спирос Лацис Eurobank EFG най-вероятно ще продаде дъщерната си компания в Полша. Подобна идея икономистите на банката разработват още отпреди година, но на нея категорично се противопоставил самият Лацис. Защо година по-късно той сменя мнението си е въпрос, на който анализаторите все още търсят отговор. Евентуалните му партньори от Alpha Bank обаче нямат планове да увеличават капитала си, тъй като са направили това точно преди една година.

Категории: гръцки дълг разсрочване Нуриел Рубини Георгиос Провопулос BarclaysИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus