Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Барак Обама разтревожен за гръцката криза

09 Май 2010 / 09:05:39  GRReporter
2147 прочитания

Американският президент Барак Обама изрази загриженост за гръцката икономика в интервю за руската телевизия Channel Rossiya. “Европейците разбират, че проблемът е сериозен. Гърция предприема някои много трудни реформи - или най-малкото прие план, който предвижда трудни мерки в бъдеще”, преценява най-влиятелният политик на планетата. “Гръцката криза и последвалите я сътресения в световната икономика показват нов вид чужди заплахи за просперитета на силните нации”, заявява още Барак Обама.
    В Гърция три агенции за социологически проучвания регистрират смесените чувства, с които гърците посрещат подписаноте в ранните съботни часове споразумение между гръцкото правителство, Международния валутен фонд и Европейския съюз.  Според компанията Public Issue 68 на сто от работещите в държавния сектор, 69 на сто от работещите в частния сектор и 73 на сто от вече безработните се обявяват против мерките за финансова стабилизация. 8 от 10 анкетирани заявяват, че мерките са несправедливи. Цифрите се тълкуват като изключително отрицателни към новите мерки, като се има предвид, че прилагането им още не е започнало, уточняват от  Public Issue. Едва 25 на сто от гласоподавателите одобряват пакета за финансова стабилизация. По-конкретно от хората, които са гласували за социалистическото правителство на Георгиос папандреу едва 32 на сто одобряват “затягането на коланите”, а 52 на сто са против. 9 0т всеки 10 запитани вярват, че мерките ще се отразят неблагоприятно на личния и семейния им живот, само 1/3 от гърците са повярвали на твърдението на правителството, че споразумението с МВФ и ЕС е единственият изход за страната.
    От Public Issue уточняват, че съществуват два фактора, които ще ограничат проявите на обществено недоволство от рода на стачки, протести, шествия и демонстрация. Първият е слабото участие на младите в досега организираните протести в сравнение с протестите в периода 2006-2008 и най-вече през декември 2008. Вторият фактор е, че гражданите не вярват, че протестите и демонстрациите ще променят с нещо живота им. Въпреки общото неодобрение на мерките 79 на сто от анкетираните смятат, че те така или иначе ще бъдат приложени, а 80 на сто вярва, че стачките няма да имат ефект. протестите обаче срещат огромно одобрение сред държавните служители - 78 на сто. По тази причина от  Public Issue не изключват парализиране на целия държавен сектор.
    Друго изследване на агенцията Kappa Research показва по-различна картина на обществените настроения в Гърция. Според Kappa Research 55,2 на сто от гърците приемат реформите, а 44,6 на сто от тях се обявява срещу мерките. 56,3 на сто от анкетираните отговарят, че предпочитат намаление на заплатите пред фалит на държавата, а 74,8 на сто заявяват, че искат Гърция да остане в еврозоната. 71,3 на сто искат опозицията да провяи чувство за национална отговорност и да подкрепи мерките. Въпреки това на въпрос дали след трагичните събития от сряда протестите трябва да спрат само 45,3 на сто се съгласяват, а мнозинството от 53,2 на сто си искат демонстрациите. На друг въпрос: “Ако не сте доволни от правителството Папандреу, откъде според вас ще дойде решение за Гърция?” голямо мнозинство от анкетираните 68 на сто заявяват, че няма друго решение, 14,3 на сто търсят решение в политическия център, 10 на сто на дясно от центъра и 9,7 на сто от ляво.
    Повечето гърци подкрепят пакета финансова помощ от МВФ и ЕС, въпреки строгите финансови ограничения, които той води след себе си, показва и изследване на още една социологическа агенция - ALCO. Според ALCO 54,2 на сто от гърците предпочитат пакета финансова помощ, а 33,2 на сто от тях са против него, дори и цената за отхвърлянето му да е фалит на държавата. 51,4 на сто от анкетираните вярват, че от икономическата криза ще се излезе с повече саможертви, а 28 на сто смятат, че решението е в повечето стачки и демонстрации.

Категории: Барак Обама гръцка икономическа криза социологически проучванияАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus