Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банкрутирали хотели и авиолинии очакват да видят чуждестранните туристи в Гърция

02 Август 2010 / 22:08:54  Емануела Карастоянова
1419 прочитания

Началото на месец август е. Кой друг момент ако не този е най-удобният да проверим какво смятат чужденците за ситуацията в Гърция и какъв е имиджът на страната, който чуждестранните медии са успели да изградят през последно време в главите на своите зрители, читатели, слушатели. А също и страхуват ли се туристите от непрекъснатите стачки в страната? Август е месецът, който довежда в Гърция крайните „получатели” на информацията излезла извън пределите на страната, обикновените хора. Сега те имат възможност да видят и оценят нещата със собствените си очи и сами да си създадат мнение.

В късния следобеден час на пристанището в Пирея е шумно. Пътници със сакове и чанти на колела нетърпеливо се придвижват към кораба, който ще отплува за остров Парос.  Други насядали върху чантите си пред гишетата за билети са се отдали на  почивка и чакат последния момент за да натоварят багажа и себе си на кораба. Припичат се на почти залязващото слънце.

Сред тези, които не бързат да отплуват за острова е Ели, млада жена от Норвегия. Ели ми обяснява, че пътува до Парос, но всъщност нейната цел е Антипарос. На въпроса ми как въпреки постоянните стачки тя и нейната приятелка са се решили да дойдат до Гърция тя казва: „Не знаем детайли за стачките, защото от няколко седмици сме на почивка. В момента идваме от Лондон, а там нямахме възможност да следим новините. Но е истина, че много хора се страхуват да дойдат. А като дойдат очакват, че хотелите ще са банкрутирали или че авиолиниите не съществуват вече и други  неща от този сорт. В действителност не е така”- коментира Ели. На въпроса дали оценява положението това лято като тежко тя отговаря: „Не мисля, че е чак толкова лошо положението. Просто не отиваме в големи хотели, а при семейства, които познаваме и при които сме били и преди.” Ели не е избрала Антипарос поради по-ниските цени. Тя дори смята, че вече няма евтини острови. „Островите са много по-скъпи отколкото бяха преди” – твърди тя. „Избрахме Антипарос, защото сме чували много хубави неща, а и аз не съм била там никога. Била съм на много други места в Гърция. Този път реших да го видя”. За цените Ели е категорична: „На мястото, на което ще живеем цените са двойни. Със сигурност ще трябва да похарчим повече пари от колкото бихме похарчили в Лондон. Мисля, че ще трябва да се попазарим малко. Прекалено скъпо е. А ще останем там почти две седмици.”

Другият ми симпатичен събеседник е жена на средна възраст от Франция, която е дошла в Гърция заедно със съпруга си и пет от шестте деца. Казва се Anne Ranson – Terestchenko.  Семейството ще тръгне към красивия остров Куфониси. „В Гърция идваме вече близо 25 години. Опитваме се да пътуваме почти всяко лято, става обаче все по-скъпо. Цените са различни от преди и са много, много високи. Затова и тук идват все по-малко туристи. Хората предпочитат да отидат до Испания например. Тук е три пъти по- скъпо отколото е там” казва симпатичната жена. „Поради високите цени не можем да посещаваме всяка година страната. Но всеки път когато успеем да спестим малко пари идваме. Тази година сме особено щастливи, че пет от шестте ни деца можаха да дойдат с нас. Чухме много неща за кризата, която е особено жестока в Гърция. Чухме и видяхме много неща по новините. Разбрахме и за стачките. Казаха, че през септември нещата може да станат още по-жестоки. Разбрахме, че много хора няма да могат да напълнят хладилниците си, а също така, че ниските заплати ще бъдат намалени още повече. Цените за сметка на това ще се покачат отново. Така, че през септември хората ще бъдат пак на улиците”- разсъждава Anna Ranson. Що се отнася до цените тя казва: „Тук за един ден изхарчих колкото не мога да изхарча за една седмица във Франция”. „Но не и в Париж”-поправя я една от дъщерите й. „В Париж също е много скъпо” –продължава момичето.

„Не смятам, че нещата тук са зле”-твърди моята последна събеседничка, която е от Монтреал и също е на средна възраст. Жената отказва да ми каже името си, а също и да я снимам, но затова пък ми дава ясен и категоричен отговор и една съвсем различна гледна точка. „В сравнение с Канада цените наистина не са високи. Дори и цените на островите са логични. Не ги намирам за високи изобщо. А и можеш да икономисваш. Тук има много места, където цените са много добри що се отнася до хотели и храна. На Санторини, където бяхме цените бяха чудесни, наистина чудесни. Настанихме се в красив хотел с плувен басейн и други екстри, в който цената за една нощувка беше 60 евро. Била съм в Гърция много, много пъти. Идвам тук почти всяко лято, имам дори и роднини, живеят в Пирея. Мисля, че всичко е чудесно” заявява със завидна доза оптимизъм канадската ми събеседничка. „Не вярвам, че от септември нещата ще се влошат чак толкова. Наистина не вярвам. Вярвам, че става въпрос по-скоро за неща, които се разиграват  на политическо ниво. Чухме толкова много неща в Канада за ситуцията тук, а като дойдохме видяхме, че всъщност нищо не е чак толкова зле. Обиколили сме целия град и наистина не се вижда някакъв сериозен проблем. Дори и този със стачките” – заключва оптимистично настроената жена.

 

 

Категории: туризъм Гърция лято криза стачки Пирея островиАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus