Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банков триумф на борсата в понеделник

13 Май 2013 / 19:05:12  GRReporter
1102 прочитания

В първия ден от тази седмица акциите на баките на Атинската борса скочиха с 20% и внесоха еуфория на финансовия пазар. Главният показател на борсата завърши с повишение от 3% в сравнение с петъчната сесия и достигна на 1065 базови пункта. Акциите на Alpha bank се повишиха с +28,3%, на Пиреос +28,5%, а на Eurobank малко над 28%. Националната банка на Гърция завърши в понеделник с +12,5%, а печалбите на Attica bank достигнаха +12,6%. Общо секторът на финансовите услуги завърши на +6,5%, първичните суровини с +5,2%, а на домашните уреди с +4,5%.

Анализаторът на компания Beta Такис Заманис коментира пред Ройтерс смята, че повишението на акциите на Alpha bank е стимулирало и останалите банки и им е дало възможност за печалба. Други по-скептични гласове смятат, че бумът на Атинската борса е изкуствено стимулиран, за да може рекапитализацията на гръцките банки, която тече в момента да приключи с по-голям успех.

По-скептични гласове смятат, че бумът на Атинската борса е изкуствено стимулиран, за да може рекапитализацията на гръцките банки да приключи с по-голям успех.

Междувременно анализаторите припомнят, че до края на юни Пощенска каса (TT) трябва се слее с една от четирите най-големи търговски банки в страната, както предвижда планът за преструктуриране на финансовата система. Тя ще бъде разделена на “добра” и “лоша” част, по модела на кипърската Laiki Bank. Пощенска каса остана последната публична банка, която трябва да премине в частна собственост в страната.

През уикенда стана ясно, че Националната банка на Гърция е погълнала First Business Bank (FBB). От понеделник 19-те клонове на по-малката финансова институция работят под шапката на NBG. Транзакциите и обслужването на клиенти продължава нормално, казват от FBB. Според публичното съобщение, FBB не е успяла да събере нужните й за рекапитализации средства и е предала здравите си активи (депозити и редовни кредити) на по-голямата банка. Пасивите на банката възлизат на общо 123 милиона евро, а активите й достигат 152 милиона евро. Консултант по сливането е била Credit Suisse Securities (Europe) Limited, съобщава Имерисия.

Probank от своя страна също изпитва известни трудности да увеличи акционерния си капитал с 282 милина евро, както определи централната Банка на Гърция. Депозитите в тази и останалите търговски банки са напълно гарантирани, уверяват от министерството на финансите и до края на месеца процедурите по рекапитализацията трябва да приключат.

Банката на Гърция назначи специален надзорник по оздравяването на финансовата институция, който следи за вземането на всички необходими мерки, за да се приключи с повишението на капитала навреме. Probank получи един месец отсрочка за събиране на необходимите средства, което наложи назначаването на надзорник. От институцията се ориентират към привличането на инвестиции не само от юридически лица, но и от отделни нови акционери. Вима съобщава, че служителите в Probank са взели вече участие в повишаването на капитала и са допринесли с 30 милиона евро за оздравяването на банката.

Незабавната нужда от капитали в гръцката банкова система се оказа привлекателна сила за хедж фондовете. Според Файненшъл таймс Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial и Dromeus са част от фондовете, за които се мсята, че са налели средства в местната финансова система. Те имат пръст и в повишението на капитала на Alpha bank, казват анализаторите без да има официално потвърждение от съответните институции.

Изпълнителният директор на Dromeus Ахилеас Рисвас смята, че най-сериозна роля за привличането на хедж фондовете към Alpha са изиграли допълнителните гаранции (warrants), които се дават на инвеститорите, участвали в повишението на капитала. Със закупуването на една нова акция, инвеститорът получава и гаранция (warrant), която съдържа в себе си десет акции на новата рекапитализирана банка, като повишава значително възвращаемостта на инвестицията. Рисвас определя сделката за участието на частни инвеститори в рекапитализационния процес като “подарък-печалба с ограничен риск”, предават от moneyonline.gr. Той настоява, че ако новите акции се повишат с 50%, стойността на гаранциите ще скочи с 400%.

Категории: ИкономикаКомпании банки борса скок Атина гръцка криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus