Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банкерите предвиждат 2,8% отрицателен икономически ръст за 2010

25 Март 2010 / 19:03:48  GRReporter
945 прочитания

2,8% спад в БВП за 2009 година оцениха експертите от Eurobank в годишния си доклад за резултатите от развитието на гръцката икономика. Предвижданията на банкерите за 2010 година са още по-песимистични като се вземат предвид извънредните икономически мерки, които правителството на Георгос Папандреу в последния месец. Повишаването на ДДС, както допълнителното завишаване на акцизите на горивата оказват натиск върху преобразуването на цените на всички стоки на пазара, което ще доведе до очаквано завишаване на индекса на потребителските цени на 2,7% през тази година от 1,7% за 2009 година. Съкращенията на заплатите на държавните служители и цялостното поскъпване на живота ще се отрази отрицателно на наличните доходи през 2010 година казват анализаторите от Eurobank. В доклада специалистите прогнозират 6,2% свиване на кредитното потребление, повишение на износа с 2,5% и спад във вноса с 10,5% за тази година.  Обезпокоителни са изразените очаквания за нарастване на външния дълг от 113,4% в момента от БВП на 133% от БВП до 2012 година и то при условие, че правителството не приеме допълнителни ретриктивни мерки през този период.

По-позитивни са очакванията на Банката на Гърция за задълбочаването на рецесията, като предвиждат отрицателен икономически растеж от 2%, за разлика от прогнозите на Eurobank почти три на сто. Централната държавна банка предвижда през 2010 година инфлацията да нарасне на 3%, а общият брой на работещите в страната се очаква да спадне с поне 1,5%. По изчисления на Банката на Гърция заплатите на служителите в държавния сектор ще отбележат спад от 9,5%, а средната брутна работна заплата в страната ще се намали с около 0,9% за първи път от 35 години насам. „Промяната в икономическата политика на страната не нито лесна, нито ще даде резултат в краткосрочен период. Изискват се също толкова големи усилия, за да се прекъсне порочните практики, които доведоха Гърция да задънена улица,” казва Георгиос Провополос председател на Банката на Гърция.

Категории: ИкономикаПазариБанки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus