Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банката на Гърция иска по-ниски данъци и стабилни заплати

26 Февруари 2013 / 17:02:33  GRReporter
864 прочитания

Намаляването на данъците трябва да стане крайната цел на програмата за икономическо оздравяване на страната, казва председателят на Банката на Гърция Георгиос Провопулос. Постоянното увеличение на данъчната тежест върху гражданите и предприятията действа негативно върху конкурентоспособността и икономическия растеж. Данъчната база трябва да се разшири и да обхване по-голям обем от граждани, а не да се товарят с по-високи данъци коректните платци.

“Данъчната политика трябва да се промени. Трябва да убедим гражданите, че крайната цел на програмата е намаление на данъците, ако изпълняваме последователно задълженията си”, казва банкер номер едно в Гърция. Той настоява, че все още не е постигнат напредък за намаляване на високата данъчна тежест върху работещите. Като резултат на това заплатите на служителите са значително по-ниски, но разходите за бизнеса и производството остават високи. Това само по себе си занулява ефекта на вътрешната деноминация, която бе наложена с окастрянето на заплатите в страната.

Банката на Гърция отбелязва, че данъчното облагане на недвижимите имоти също създава сериозни затруднения на реалната икономика. “Най-големите пречки за съживяването на пазара на недвижими имоти е постоянното повишаване на данъците през последните години, високата цена за прехвърляне на имотите, както и продължаващата нестабилност в данъчната политика”.

Провопулос предлага правителството да прекрати съкращаването на пенсиите и заплатите, защото фискалната консолидация в тази насока започва да има обратен ефект. Хората, които живеят под границата на бедността са се увеличили на 23% през 2012 в сравнение с 2011, когато те са били само 16% от общото население. Съкратената покупателна способност води до значително намаляване на приходите от ДДС в държавната хазна и постоянни отклонения от поставените бюджетни цели.

Според доклада на централната банка общото намаление на цената на труда в Гърция за периода 2012-2014 ще достигне 17,6%. Тази величина е по-голяма от поставената в Меморандума за финансова помощ, според която общата цена на труда в страната трябваше да бъде намалена с 15%. По-конкретно за периода 2010-2012 средната брутна заплата в цялата страна е спаднала с 20,6%, а разходите за труд в същия период са намалени с 18,5%. В същия период еврозоната отчита средното увеличение на заплатите от 2,8%. С въвеждането на индивидуалните трудови договори вместо Колективните трудови договори заплатите в частния сектор са спаднали средно с 20 на сто. В държавния сектор намалението на възнаграждението е средно 10%.

В доклада на Банката на Гърция се отбелязва, че последица от задълбочаващата се криза е нарастването на детската бедност. Само за една година (2010-2011) семействата в риск са достигнали 31%, а случаите на недохранени деца в училищата и детските градини нараства лавинообразно. “Проблемът със защитата на децата от най-тежките последствия на икономическата криза трябва да стане първи приоритет на държавното управление в Гърция”. След зов за помощ от страна на Общинската детска градина в Атина служителите и управлението на Банката на Гърция са подкрепили дневната прехрана на 650 деца от осем хилядите записани в общинските градини.

Банката на Гърция отчита, че след повторните парламентарни избори през юни 2012 в страната са се върнали около 15 милиарда евро депозити, а в следващите 12-18 месеца те ще се увеличат с още 15 милиарда евро. Положителният икономически ръст трябва се очаква да се възстанови през 2014. През 2013 рецесията ще продължи и се очаква да достигне до 4,5%. “Рецесията в последните години бе по-дълбока от очакваното. Това се дължи главно на начина, по който се приложи оздравителната програма, липсата на готовност (от страна на държавното управление), на грешките и главно на закъснението в прилагането на структурните реформи. Във всички случаи рецесията не може да се използва като извинение за неизпълнение на договреностите на Гърция с международните кредитори”, казва Геогиос Провопулос.

Категории: ИкономикаПазари Банката на Гърция бедност криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus