Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банка Пиреос ще увеличава капитала си с 1,05 милиарда евро

29 Октомври 2010 / 08:10:13  GRReporter
1373 прочитания

Банка Пиреос пристъпва към увеличаване на капитала с 1,05 милиарда евро, предаде Reuters. Пиреос е четвъртата по големина частна финансова институция в страната и по примера на Националната банка на Гърция реши да пристъпи към издаването на допълнителен пакет акции в размер на 800 милиона евро. Други 250 милиона евро ще бъдат събрани от продажбата на конвертируеми облигации. Financial Times предава, че увеличението на капитала ще се извърши в началото на 2011 година, като целта е да се засили капиталовата адекватност на банката, която премина летния стрес-тест на европейската банкова система точно на ръба с минималните 6%.

По съвета на нейните консултанти от Goldman Sachs, Merrill Lynch и UBS Пиреос банк оттегли своето предложение за закупуване на държавните Пощенска каса и Земеделска банка. В началото на лятото тази оферта завъртя колелото около разговорите за консолидиране на гръцкия банков пазар, който след задълбочаване на финансовата в страната започна да изпитва остри проблеми с кредитирането от международните пазари. Банковата система стана пряко и тясно зависима от Европейската централна банка, която се обвърза с обещанието, че ще изкупува гръцките държавни облигации от търговските банки.

Според специалистите увеличаването на капитала ще даде възможност на Пиреос банк да се позиционира по-добре на пазара в предстоящото прегрупиране на банковата система. Управлението на финансовата институция обяви, че укрепването на капиталовата адекватност ще помогне на банката да срещне по-високите изисквания на макроикономическата среда и ще увеличи възможностите й за растеж в региона.

Категории: ИкономикаПазариКомпании Пиреос банк увеличаване на капитала консолидация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus