Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банка Пиреос прехвърля рисковите кредити в банка Геники

21 Юли 2013 / 12:07:44  GRReporter
1501 прочитания

Превръщането на Банка Геники в център на менажирането на рисковите кредити на групата на Банка Пиреос, предложение за сливане на дейностите на гръцките банки на Балканите, уверения за успешно преминаване на банката на предстоящия stresstest, както и оценки за състоянието на гръцката икономика – това беше съдържанието на речта на президента на групата Банка Пиреос Михалис Салас на годишното общо събрание на акционерите.

„Ще пристъпим към създаването на една нова структура, която ще има достатъчно капитали, както и международни партньорства за правилното администриране на рисковите бизнес кредити, за да помогнем на компаниите да се справят с проблемите и да се върнат към нормалното развитие” заяви Салас, говорейки за Банка Геники.

Той подчерта, че в случай, че Банка Геники започне да се занимава с това, ще се осъществи увеличение акционерният капитал с предоставяне на права за участие на акционерите на Банка Пиреос и предимство на онези, които са покрили 20% от увеличението на акционерния капитал.

Stress Test

Успоредно с това, Салас изрази увереността си, че Банка Пиреос ще премине стрес тестовете, които ще бъдат проведени до края на годината, като са поискали международните кредитори на Гърция.  Банка Пиреос има показател на капиталовата достатъчност на основните собствени капитали (Core Tier 1) 14,5%, и това е най-високият показател между четирите най-големи банки на страната, след покриването на капиталовите нужди в размер на 7,3 милиарда евро миналия месец, подчерта още изпълнителният директор на банката Ставрос Лекакос. „Сигурен съм, че стрес тестовете ще покажат, че не се нуждаем от нови капитали” заяви Салас на журналистите след събранието. Успоредно с това той предвиди, че 2015 ще е печеливша година за групата на Банка Пиреос.

Балканите

Салас повтори предложението за сливане на дъщерните банки на гръцките банки на Балканите. Според него това сливане е предложено и на колегите му и той изрази убеждението си, че ще бъде осъществено, подчертавайки, че гръцките банки ще трябва да направят присъствието си по-конкурентно, в по-голям размер, така че да има финансова полза за Гърция.

Икономиката

Що се отнася до гръцката икономика, Салас подчерта, че тя се нуждае от ликвидност, добавяйки, че банката ще се концентрира във финансирането на сектори, които се свързват с производството и  заместването на износа, а не толкова върху потреблението, което заради икономическия спад е намаляло значително.

„Надяваме се развитието на гръцката икономика да е положително, така че да можем като банкова система да отговорим на трите предизвикателства: първо, да се осигури ликвидност на пазара, второ- преструктуриране и опериране с рисковите кредити, трето- създаване на конкурентни условия, така че с по-ниски лихви да участваме във възстановяването на икономиката” каза още Салас. Той подчерта, че има цели сектори, чието бъдеще е застрашено като корабоплаването.

Салас представи и програмата за доброволно напускане на служители на Банка Пиреос. За да се стимулират служителите да напуснат доброволно им се предлагат високи обезщетения. Целта се да напуснат между 1800 и 2000 служители, тоест около 10% от персонала на банката. Общо групата има 25 000 служители, 18 000 от които в Гърция.

В тази програма са включени служители на банковата група и на дъщерните банки от страната (Земеделската банка АТЕ, банка Геники, банка Millennium, Банката на Кипър, Банка Лаики, Гръцката банка). Програмата влезе в сила на 19 юли и ще е отворена до 2 септември. Обезщетенията ще зависят от годините стаж на всеки служител, но във всеки случай няма да са по-малки от 8000 евро. Най-големите обезщетения могат да достигнат до 170 000 евро.

За онези, които се пенсионират до 31 декември 2013 се предвижда и допълнителен бонус от 8 заплати плюс законното обезщетение. Ще бъдат дадени и по две заплати за всяко непълнолетно дете. Програмата предвижда и запазване на пълно медицинско обслужване за 2 години след напускането на служителя от банката. Освен това условията на ипотечните и потребителските кредити, които служителите са изтеглили с промоционални лихви ще бъдат запазени.

 

Категории: Банка Пиреос Банка Геники рискови кредити програма за доброволно напускане Михалис Салас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus